درمان های دندانپزشکیمراقبت‌های دندانی

علت بوی بد دهان از چیست و چگونه درمان میشود؟ + معرفی دلایل بوی بد دهان

علت اصلی بوی بد دهان، اغلب به تجمع باکتری در دهان نسبت داده می شود که ذرات غذا را تجزیه می کند، بوی مضر یا گازهایی را تشکیل می دهد که بوی واقعا بدی دارند. بوی بد در اصل از ترکیبات گوگرد فرار موجود در هوای دهان حاصل می شود.بوی بد دهان، که هالیوز نیز نامیده می شود، برای بسیاری از افراد یک مشکل شرم آور است و می تواند افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد. بوی بد دهان می تواند زندگی اجتماعی شما را دشوار کند، باعث اضطراب شود و اعتماد به نفس شما را تحت تأثیر قرار دهد.


فهرست مطالب


چه عواملی باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شوند؟

موارد مختلفی هستند که به بوی بد دهان منجر می شوند از جمله:

بهداشت عمومی دهان و دندان

هالیتوزیس عمدتا ناشی از بهداشت نامناسب دهان و دندان است. اگر به طور مرتب دندان ها و دهان خود را تمیز نکنید، ذرات غذا می توانند در دهان شما باقی بمانند و تجمع چسبنده ای از باکتری ها که به آن پلاک می گویند را روی دندان ها ایجاد کنند، سطح ناهموار زبان و همچنین لوزه ها نیز می توانند ذرات غذا و باکتری های دهان را که باعث ایجاد بوی بد می شوند به دام بیندازند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اهمیت تغذیه در سلامت دندان‌ را بخوانید.

بوی بد دهان

بهداشت ضعیف دهان و دندان همچنین باعث سایر بیماری های دهانی مانند حفره یا بیماری لثه می شوند که با هالیتوزیس نیز ارتباط دارند. رعایت یک روال منظم مراقبتی بهترین دفاع در برابر هالیتوزیس است.

خوردن غذاهای پر ادویه

پس از خوردن غذاهای خاص مانند پیاز، سیر، برخی از سبزیجات و ادویه جات، ذرات غذایی وارد جریان خون شده و به ریه ها منتقل می شوند، به طوری که هر بازدم از نفس می تواند بوی دهان را تحت تأثیر قرار دهد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان های لکه‌های سفید دندان رابخوایند.

الکل

یکی دیگر از دلایل ایجاد بوی بددهان، الکل است و هر اندازه بیشتر آن را مصرف کنید، احتمال اینکه این بوی بد را تجربه کنید بیشتر است. نوشیدن الکل نیز به ویژه به میزان زیاد، باعث تولید کاهش بزاق می شود، و بهترین محیط برای شکوفایی باکتری های ایجاد کننده بو فراهم می شود.

رژیم های غذایی با پروتئین بالا یا کم کربوهیدرات

کربوهیدرات ها عملکردهای اساسی در بدن ما دارند. اگر رژیم غذایی شما به اندازه کافی از این ماده مغذی برخوردار نباشد می تواند منجر به بوی بد دهان شود. زمانی که بدن به دلیل رژیم غذایی شدید، کربوهیدرات کافی دریافت نمی کند، این می تواند باعث تغییر در متابولیسم بدن و در نتیجه ایجاد هالیتوزیس باشد.

بوی بد دهان


غذاهای حاوی پروتئین بالا نیز دیر هضم بوده و زمانی که متابولیزه نشوند، گازهای گوگردی آزاد می کنند. پس با خوردن یک رژیم غذایی متعادل و مغذی از جمله سبزیجات و گیاهان بیشتری می توانید جلوی هالیتوزیس را بگیرید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله از ارتودنسی چگونه مراقبت کنیم؟ را بخوانید.

بوی بد دهان بخاطر سیگار کشیدن

محصولات دخانیات اعم از سیگار یا جویدنی های دیگر همه باعث هالیتوزیس می شوند. همچنین مشکلات جدی تری را در بهداشت دهان و دندان سبب می شوند. جدای از بوی بد دهان به دلیل استعمال دخانیات، بافت لثه نیز دچار آسیب شده و بیماری های لثه رخ می دهند.

رژیم های غذایی با قند بالا

علاوه بر غذاهای پر ادویه، رژیم هایی که دارای مقدار زیادی قند و پروتئین نیز هستند می توانند منجر به هالیتوزیس شوند. دلیل آن هم تعامل قندها با باکتری های موجود در دهان شما می باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تاثیرات استفاده از نخ دندان را بخوانید. باکتری هایی که به طور طبیعی در دهان شما وجود دارند از قندها تغذیه می کنند و می توانند بوی ترشی در دهان تولید کنند.

مشکلات گوارشی

هضم ضعیف، یبوست یا اختلالات روده ای می توانند باعث بوی نامطبوع نفس شوند. اگر مرتبا دچار ریفلاکس معده می شوید، بوی غذاهایی که اخیرا مصرف کرده اید ممکن است به راحتی ایجاد شوند و دلیل آن هم بازگشت غذاها به سمت مری می باشد.

دهان خشک عامل بوی بد دهان

بزاق با از بین بردن ذرات غذایی که منجر به بوی بددهان می شوند به تمیز نگه داشتن دهان کمک می کند. زمانی که تولید بزاق کُند شده یا متوقف شود، بیماری خشکی دهان باعث هالیتوزیس می شود.

بوی بد دهان

این امر به طور طبیعی هنگام خواب اتفاق می افتد و به همین دلیل است که اکثر افراد پس از بیدار شدن از خواب، نفس خود را بدبو می بینند. اگر مشکل در طول روز ادامه پیدا کند باید حتما برای درمان به متخصص رجوع کنید.

مصرف برخی از داروها

صدها دارو هستند که عوارضی چون خشکی دهان دارند. زمانی که دهان خشک شود، تولید بزاق کاهش می یابد. در نتیجه محیط برای رشد باکتری های ایجاد کننده هالیتوزیس مستعد می شود. علاوه بر این، برخی از داروها زمانی که در بدن تجزیه می شوند مواد شیمیایی را آزاد می کنند که می توانند از طریق جریان خون به نفس منتقل شوند.

قهوه عاملی برای بوی بد دهان

اگر برای شروع روز خود طرفدار یک فنجان قهوه صبحگاهی هستید ممکن است متوجه شده باشید که آن می تواند سبب بوی بد دهان شود. قهوه به دلیل عطر و طعم شدید و نیز تأثیری که در تولید بزاق دارد می تواند باعث هالیتوزیس شود. همچنین پس از نوشیدن قهوه، کافئین می تواند منجر به کاهش تولید بزاق شود.

قهوه عاملی برای بوی بد دهان

بزاق کمتر به معنای افزایش باکتری های ایجاد کننده بو است. به همین دلیل پس از صرف قهوه، یک لیوان آب بنوشید.

شیر، یکی از علت های اصلی بوی بد دهان

شیر و سایر محصولات لبنی برای سلامتی، به ویژه استخوان های شما مفید هستند، اما عامل دیگر بوی بد دهان است. اسیدهای آمینه موجود در شیر غذای عالی برای باکتری های طبیعی در دهان شما و به ویژه در زبان است. رشد باکتری ها به معنای وجود بیش از حد سولفید هیدروژن در دهان است که باعث ایجاد بوی بسیار بد و مضر در دهان می شود.در عین حال، عدم تحمل لاکتوز ممکن است باعث هالیوز شود. با این حال، این فقط یک فرضیه توسط متخصصان پزشکی است.

دلایل نادر بوی بد دهان چیست؟

شایع ترین دلیل بوی بددهان، بهداشت دهان و دندان است، اما شرایط دیگر نیز می تواند منجر به بروز این مشکل شود. از علل نادر تر بوی بددهان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کتواسیدوز

وقتی سطح انسولین فرد دیابتی بسیار کم باشد، بدن او دیگر نمی تواند از قند استفاده کند. به جای آن از ذخایر چربی استفاده خواهد کرد. وقتی چربی تجزیه می شود، کتون تولید و جمع می شود. تجمع کتون ها می توانند سمی باشند و بوی نامناسب دهان و ناخوشایندی ایجاد کنند. کتواسیدوز یک بیماری جدی و خطرناک است.

انسداد روده

استفراغ طولانی مدت، می تواند منجر به بروز بوی بددهان شود. به خصوص اگر انسداد روده وجود داشته باشد.

برونشکتازی

برونشکتازی، یک بیماری طولانی مدت است که در آن راه های هوایی بیش از حد طبیعی گسترده تر شده و در نهایت منجر به تجمع و بوی بد دهان می شود.

برونشکتازی

پنومونی آسپیراسیون

التهاب یا عفونت در ریه ها یا مجاری هوایی به دلیل استنشاق منجر به بوی بددهان می شود.

علت بوی بد دهان در صبح چیست؟

یکی از علل اصلی هالیتوزیس در صبح بهداشت ضعیف دهان و دندان است. اما اگر مرتب مسواک می‌زنید، با این حال دهانتان در صبحگاه بوی بدی می‌دهد، علت می‌تواند خشکی دهان باشد. بزاق مسئول از بین بردن باکتری‌هایی است که بوی بد تولید می‌کنند. در زمان خواب تولید بزاق به حداقل می‌رسد. برخی داروها می‌توانند خشکی دهان را بدتر کنند و در نتیجه این عارضه شدیدتر می‌شود.

بوی بد دهان چگونه درمان می‌شود؟

اگر بوی بد نفس به دلیل ایجاد پلاک باشد، تمیز کردن دندان ها ممکن است مشکل را حل کند. در صورت ابتلا به بیماری پریودنتال، تمیز کردن عمیق دندان ممکن است در دستور کار قرار بگیرد. درمان مشکلات پزشکی اساسی مانند عفونت سینوس ها یا بیماری کلیوی نیز می‌تواند به بهبود بوی بد نفس کمک کند. در صورت که خشکی دهان باعث ایجاد بو و مشکل هالیتوز شود، دندانپزشک ممکن است توصیه کند آب زیادی بنوشید و یا از داروها و  موادی که ترشح بزاق را افزایش میدهند استفاده کنید.

چگونه می توان از بوی بد دهان جلوگیری کرد؟

شما باید هر روز حداقل دو بار مسواک بزنید. علاوه بر مسواک زدن بهتر است روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید. باید مطمئن شوید که همه مواد غذایی و ذرات کوچک را از لابلای دندان های خارج خواهید کرد.برای از بین بردن باکتری ها به صورت روزانه از دهانشویه های ضد میکروبی استفاده کنید. علاوه بر دندان ها شما باید زبان خود را نیز مسواک بزنید زیرا زبان شما حاوی تعداد زیادی باکتری است که میتوانند باعث بد و شدن دهان شما شوند.

به طور معمول هیدراته ماندن و تامین آب مورد نیاز بدن به کاهش خشکی دهان و بد بو شدن آن کمک می‌کند. ترک سیگار نیز می‌تواند به حفظ سلامتی دندان های شما و از بین بردن بوی بددهان کمک کند.به شما توصیه می کنیم، برای شناسایی علت بوی بددهان، مواردی که در این مقاله بیان شد را به ترتیب چک کنید و راه از بین بردن آن را با توصیه های قابل انجام در خانه یا با مراجعه به پزشک یا دندانپزشک، جلو ببرید.

معرفی راههای درمان بوی بد دهان

بهترین روش برای از بین بردن بوی بددهان رعایت بهداشت دهان و دندان است. بهتر است از دهان شویه ضد باکتری برای کاهش بوی نامطبوع دهان استفاده شود. روشهای درمانی این مشکل به شرح زیر هستند:

  • مسواک زدن صحیح: بهتر است حداقل 2 بار در روز مسواک زده شود. کشیدن نخ دندان اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا مواد غذایی باقی مانده در بین دندانها را خارج می‌کند و اثر بسیار زیادی در رفع بوی بددهان دارد. اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید باید به نظافت آن اهمیت بیشتری بدهید. به طور کلی بهتر است مسواک هر 2 تا 3 ماه یکبار عوض شود. در هنگام مسواک زدن روی زبان را به خوبی مسواک بکشید.
  • جلوگیری از خشکی دهان: بهتر است روزانه مقادیر کافی آب نوشیده شود. از استفاده از الکل بپرهیزید.
  • جویدن آدامس: اگر از بوی بددهان رنج می برید بهتر است از آدامس‌های غیر قندی استفاده کنید.
  • رژیم غذایی مناسب: از مصرف غذاهای بودار بپرهیزید.
  • استفاده از دارو: با تجویز پزشک می‌توانید از داروهای مسدود کننده H2 و مهار کننده پمپ پروتون یا هیدروکسید منیزیم استفاده کنید.
  • عدم خوابیدن بعد از خوردن غذا: اگر دلیل بوی بددهان رفلاکس معده است بهتر است بعد از خوردن غذا به مدت 2 تا 3 ساعت دراز نکشید و از داروهای مناسب برای درمان رفلاکس معده استفاده کنید.
  • استفاده از مواد طبیعی خوشبو کننده دهان: برای خوشبو شدن دهان می‌توانید چای سبز بجوید، جعفری تازه بجوید و سیب تازه بخورید.

سخن پایانی

در این مطلب درباره بوی بد دهان یا همان هالیتوزیس خواندیم. به خاطر داشته باشید اگر مشکل بوي بددهان بموقع درمان نشود، احتمالاً به مرور زمان بدتر و شديدتر خواهد شد. امید است این محتوا برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

شایع ترین علت بوی بد دهان چیست؟

شایع ترین دلایل بوی نامطبوع دهان را باید در لثه ها و دندان ها یافت. باقی ماندن ذرات مواد غذایی در دندان ها و شیار لثه به علت عدم رعایت بهداشت دهان (مسواک، نخ دندان و دهانشویه) روزانه سبب تکثیر و فعالیت باکتری ها در این مناطق می شود. پلاک میکروبی، لایه سفید رنگ باکتریایی چسبنده ای است که روی دندان ها و شیار لثه ای (شیار بین دندان و لبه لثه) تشکیل می شود.

ساده ترین روش برای تشخیص بوی بد دهان چیست؟

روش ساده تشخیصی آن به این ترتیب است که روی یک دستمال یا کف دست خود بدمید و بلافاصله بو کنید. در صورت احساس هرگونه بو حتما مشکلی وجود دارد. هر چند راه مطمئن تر پرسیدن در مورد بوی دهانتان از نزدیکانی است که به آنها اطمینان دارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا