مراقبت‌های دندانی

از ارتودنسی چگونه مراقبت کنیم؟

ارتودنسی یک درمان رایج برای درمان مشکلات ظاهری فک و دندان است. اما فکر می‌کنید پس از قرار دادن سیمها و براکت‌ها توسط دندانپزشک در دهان شما، کار تمام است؟ وظایف شما تازه شروع خواهند شد!  احتمال گیر کردن غذا در بریس، سیم، باند و ریتینر یا پلاک نگهدارنده وجود دارد. همچنین این وسایل مسواک زدن یا نخ کشیدن را دشوار می‌کند و به این ترتیب احتمال تشکیل پلاک روی دندان‌ها افزایش می‌یابد. اگر اصول مراقبتی را رعایت نکنید دوره‌ی درمانی طولانی‌تری‌را تجربه خواهید کرد. در این مقاله همراه ما باشید تا نکات مراقبتی مهمی را در دوران ارتودنسی بیاموزید.

اقدامات لازم پیش از ارتودنسی

  • قبل از هر اقدامی، به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان‌های شما چک‌آپ کامل شود. این کار به منظور ترمیم کردن و در صورت لزوم، عصب کشی دندان‌های پوسیده انجام خواهد شد.
  • با تحقیق و بررسی کافی، یک متخصص ارتودنتیست مجرب پیدا کنید. در نظر داشته باشید خیلی از دندانپزشک‌های عمومی هم کار ارتودنسی را انجام می‌دهند؛ ولی بدیهی است که سپردن کار به متخصص از ملزومات هر اقدامی است.
  • درمورد انواع بریس تحقیق کنید. متخصص بنا به تشخیص، گزینه‌های مختلفی پیش روی شما خواهد گذاشت. ولی خوب است که خودتان هم پیرامون این مسئله، اطلاعات داشته باشید تا روند انتخاب تسهیل شود.

مسواک پراهمیت ترین ابزار در دوران ارتودنسی

مسواک زدن در بهداشت ارتودنسی بسیار مهم است، چون وسایل ارتودنسی گیر غذایی ایجاد می‌کند و میزان تشکیل پلاک را در دهان افزایش می‌دهد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اهمیت تغذیه در سلامت دندان‌  را بخوانید.پی‌آمد افزایش پلاک بالا رفتن احتمال پوسیدگی دندان‌ها و بیماری لثه است. رعایت بهداشت دهان و دندان از پوسیدگی دندان‌ها در دوران ارتودنسی جلوگیری می‌کند.

مراقبت‌های دوران ارتودنسی
  •  ابتدا کش‌ها و وسایل متحرک، برای مثال هدگیر، را بردارید.
  •  روش صحیح مسواک زدن به این شکل است که باید مسواک را با زاویه 45 درجه روی لثه قرار دهید. مسواک را با اعمال فشاری ملایم در فواصل کم به جلو و عقب حرکت دهید و هر دندان را حدود 10 ثانیه تمیز کنید.
  • سطوح خارجی و داخلی تمام دندان‌ها را به روش فوق تمیز کنید. مسواک زدن سطوح جونده دندان‌ها را فراموش نکنید و حتماً دندان‌های عقب دهان را نیز مسواک بزنید.
  •  در پایان اطراف سیم‌کشی را تمیز کنید، ابتدا سیم‌کشی دندان‌های بالا و بعد پایین را مسواک بزنید. با احتیاط مسواک بزنید و مراقب باشید که براکت‌ها یا سیم‌ها را نشکنید یا خم نکنید.

نخ دندان را در دوران ارتودنسی فراموش نکنید

نخ کشیدن پلاک را از بین دندان‌ها و زیر خط لثه یعنی ناحیه‌هایی پاک می‌کند که مسواک به آنها دسترسی ندارد. در واقع اگر نخ نکشید، بیش از 40 درصد سطوح دندان تمیز نمی‌شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مراقبت از دندان ها در بارداری را بخوانید.

مراقبت‌های دوران ارتودنسی

فلاس تریدر مناسب با سر سفتی انتخاب کنید که بتوانید آن را در فاصله بین دندان‌ها و بالای سیم دندان‌های بالا و زیر سیم دندان‌های پایین وارد کنید. نخ را به شکل حرف C دور هر دندان بیاندازید و به آرامی روی کنار دندان بالا و پایین ببرید، زیر خط لثه را نیز تمیز کنید. برای هر دندان از یک تکه نخ تمیز استفاده کنید.

خوراکی ها و غذاهای مجاز

غذاهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید! میوه و سبزیجات تازه خوراکی‌های مفیدی هستند، هرچند بهتر است گونه‌های نرم‌تری انتخاب کنید. گاز زدن یک سیب سفت ممکن است به بریس آسیب بزند، اما اگر آن را خرد کنید، می‌توانید با خیال راحت از میل کردن این میوه خوشمزه لذت ببرید.

مراقبت‌های دوران ارتودنسی

تنها زمانی که غذا خوردن در دوران ارتودنسی برایتان دشوار می‌شود، هنگامی است که دندان‌ها پس از سفت کردن سیم‌ها یا قرار دادن یک وسیله جدید حساس و دردناک می‌شود. در چنین شرایطی می‌توانید مواد مغذی زیر را انتخاب کنید:

  • اسموتی‌ها، البته بهتر است اسموتی‌های حاوی دانه‌های انواع توت را کنار بگذارید.
  • املت
  • پوره سیب زمینی و آب گوشت
  • سیب رنده شده
  • پوره

ممنوعیت های تغذیه‌ای

غذاهای چسبناک و سفت مانند آدامس در دوران ارتودنسی ممنوع است، چون ممکن است این مواد به براکت‌ها و سیم‌ها آسیب بزند و به این ترتیب در روند درمان اختلال ایجاد شود. همچنین نوشیدنی‌ها و غذاهای اسیدی یا حاوی قند بالا نیز باعث تشکیل پلاک می‌شود و سلامت دندان‌ها را به خطر می‌اندازد. اگر میل به خوردن خوراکی‌های شیرین دارید، می‌توانید یکی از خوراکی‌های خوشمزه زیر را جایگزین آن کنید:

  • ماست
  • بیسکویت نرم یا می‌توانید بیسکویت را با خیساندن در شیر نرم کنید.
  • ماکارونی با پنیر
  • انگور
  • پن کیک

اکثر اوقات می‌توانید هر چه دوست دارید، در دوران ارتودنسی نیز میل کنید، آنچه اهمیت بسیار دارد این است که دندان‌ها را پس از صرف غذا مسواک بزنید، نخ کشید و در انتها نیز از دهانشویه استفاده کنید و مراقبت‌های ارتودنسی را رعایت کنید.

آسیب‌های احتمالی در دوران ارتودنسی

  • آسیب دیدگی: شکستگی، ترک خوردن، لب پر یا لق شدن دندان، پاره شدن لب یا گونه یا خونریزی شدید یک مورد اورژانسی است.
  • عفونت یا ورم: اگر صورت یا دهانتان، از جمله لثه‌ها، ورم کرده است، این ورم احتمالاً نشانه عفونت است. ورم شدید یک مورد اورژانسی است.
  • ناراحتی شدید یا درد غیرقابل کنترل: درد در دوران ارتودنسی دور از انتظار نیست، اما درد شدید علامت وجود مشکلی جدی است و باید برای معاینه به متخصص مراجعه کنید.

مراجعات منظم به متخصص ارتودنتیست

به طور کلی باید بدانید که برای مراقبت های دوران ارتودنسی، تابع دستورالعمل‌های پزشک خود باشید. لازم است که به طور منظم و در زمان‌بندی تعیین شده، به متخصص مراجعه کنید تا چک‌آپ شوید و در صورت بروز مشکل، آن را رفع کنید. این ویزیت‌ها برای عیب‌یابی، تغییر وضعیت سیم‌ها، و تنظیم بریس ضروری هستند.

ویزیت‌های چک‌آپ معمولا ماهی یک بار خواهد بود و باید جدی گرفته شود. نظارت بر روند درمان و پیشرفت آن در گروی مراجعه منظم به پزشک است. پس برای مراقبت های حین ارتودنسی و موفقیت درمان، این چک‌آپ ها را جدی بگیرید.

جعبه ی نگهداری پلاک های ارتودنسی

اگر شما پلاک ارتودنسی متحرک دندان دارید، می‌توانید آن را در ساعاتی از روز برای مثال هنگام میل کردن ناهار، شام یا صبحانه از دهان‌تان خارج کنید. این پلاک‌ها را حتما در جعبه مخصوص شان نگهداری کنند تا دچار آسیب نشوند.

جعبه نگهداری پلاک متحرک

هیچگاه پلاکهای خود را در لای دستمال کاغذی قرار ندهید چون ممکن است به اجزای فلزی آن آسیب وارد شود.

سخن پایانی

در این مطلب درباره مراقبت‌های مهم پیش و در حین ارتودنسی خواندیم. به یاد داشته باشید رعایت رژیم غذایی سالم و مغذی برای حفظ سلامت دندان و تمام بدن ضروری است. هر چه سالم‌تر باشید، نتیجه بهتری از ارتودنسی خواهید گرفت، چرا که با تغذیه مناسب در ارتودنسی تمام مواد غذایی لازم برای استخوان‌ها و بافت‌های در حال تغییر فراهم می‌شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا