درست است که اکثر افراد کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان هستند، اما کسانی که تراکم استخوان فک آنها پایین است، گاهی اوقات برای کاشت دندان به پیوند استخوان نیاز دارند. اما آیا می دانید مواد اصلی پیوند استخوان که برای این روش به کار میروند کدامند؟ پودر استخوان یک عبارت نه چندان شناخته شده در ایمپلنت دندان است اما خوب است بدانید که این دو اغلب در صنعت دندانپزشکی برای موفقیت درمان دست به دست هم می دهند. پس اگر در طول جلسه مشاوره به شما گفته شد که برای جراحی نیاز به پیوند استخوان دارید، نگران یا شگفت زده نشوید. چرا که پیوند استخوان برای این نوع روش ترمیم دندان و با کیفیت بالا ضروری می باشد.
فهرست مطالب
- پیوند استخوان چیست؟
- پودر استخوان چیست؟
- آشنایی با انواع پودر استخوان
- بهترین پودر استخوان برای ایمپلنت دندان چیست؟
- چه مواقعی پیوند استخوان انجام میدهیم؟
- چرا از دست دادن دندان باعث از دست دادن استخوان دندان میشود؟
- بررسی انواع پیوند استخوان فک (پیوند استخوان دندان)
- مزایا و معایب پیوند استخوان دندان چیست؟
- مراقبتهای بعد از پیوند استخوان چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
پیوند استخوان چیست؟
پیوند استخوان، پروسه ای هست که طی آن ضخامت و گاهی ارتفاع استخوان فک، جهت قرار دادن ساپورت ایمپلنت افزایش می یابد. ما با کمک استخوان سالم خود فرد از ناحیه ای دیگر از دهان و در بیشتر موارد با کمک انواع پودراستخوان، به بازسازی و یا ترمیم اختلالات کوچک استخوانی می پردازیم.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان های لکههای سفید دندان را بخوانید.
پودر استخوان چیست؟
برای انجام ایمپلنت دندان لازم است که استخوان فک شما استحکام کافی داشته باشد. تحلیل استخوان فک ما انسان ها ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد و زمانی که دندانپزشک تشخیص دهید فک توانایی لازم برای کاشت دندان را ندارد، از پیوند استخوان استفاده می کند.در روش های پیوند استخوان و معمولا جراحی های دهان و پریودنتال، از پودر معدنی استخوان برای تحریک رشد سلول های بنیادی در بدن استفاده می شود تا استخوان جدید در اطراف دندان تشکیل گردد.
آشنایی با انواع پودر استخوان
آیا می دانید از چه مواد یا پودری برای مواد ایمپلنت استفاده می شود؟ در اغلب اوقات، مواد پیوند استخوان از بدن شما گرفته می شود، برای مثال از استخوان فک شما یا ناحیه دیگری از بدن.با این حال، این تنها گزینه نیست. اهداکنندگان انسانی و حیوانی نیز می توانند مواد استخوانی مورد نیاز را تامین کنند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله برداشتن لمینت دندان را بخوانید. زمانی که پودر استخوان از منبع خارجی نشات می گیرد، شما دیگر نیازی به عمل جراحی اضافی ندارید. همین مسئله می تواند یک مزیت قابل توجه برای افرادی باشد که می خواهند روند ایمپلنت دندان برای آنها آسان تر یا کوتاه تر باشد.
برخی از گزینه های رایج مواد پیوند استخوان عبارتند از:
1- پودر استخوان آلوپلاست یا مصنوعی
آلوپلاست یک ماده مصنوعی است که از هیدروکسی آپاتیت ساخته شده است. این ماده سرطان زا یا التهابی نبوده و سازگاری خوبی با استخوان فک دارد. پس همین خصوصیات فوق العاده، آن را به یک انتخاب مطمئن تبدیل می کند.
2- اتوگرافت
اتوگرافت شامل پیوندهای استخوانی است که از یک قسمت از بدن خود بیمار گرفته شده و به فک پیوند زده می شود. نخستین انتخاب دندانپزشکان، معمولا ایمپلنت اتوگرافت یا اتوژن است، زیرا پیوند گرفته شده از بدن خود فرد، با بهترین نتایج همراه است.
3- پودر استخوان آلوگرافت
پودر استخوان آلوگرافت از بدن فرد دیگر و معمولا از بانک استخوان تأمین می شود. آلوگرافت گزینه مناسبی برای آن دسته از افرادی است که مایل به انجام جراحی برای استخراج پیوند از بدن خود نداشته با اینکه به مقدار زیادی استخوان نیاز دارند.
4- مواد پیوند استخوان زنوگرافت
زنوگرافت نوعی پیوند استخوان از موجودات دیگر و عمدتا گاو است. جالب است بدانید که ساختار مولکولی استخوان در همه موجودات یکسان بوده و در نتیجه می توان از این منابع برای پیوند استخوان لازم در ایمپلنت دندان نتایج قابل قبولی به دست آورد.
بهترین پودر استخوان برای ایمپلنت دندان چیست؟
تا این بخش از مطلب قطعا متوجه شده اید که پودر استخوان و تأثیر آن در ایمپلنت دندان چیست. با انواع پودر استخوان نیز آشنا شدید اما نمی توان گفت که بهترین ماده پیوند استخوان کدام است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لق شدن دندان دائمی را بخوانید.به عبارتی، چندین گزینه خوب وجود دارند که بسته به شرایط خاص شما می توان آنها را انتخاب کرد. تحقیقات نشان داده اند که پودر استخوان آلوگرافت با بهترین نتایج در رابطه با پیوند استخوان فک همراه بوده اند.
برای همین، این نوع مواد به طور گسترده در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرند، اما مانند سایر انواع مواد پیوند استخوان، می توانند دارای معایبی باشند، از جمله واکنش خود ایمنی یا رد پیوند. پس اگر می خواهید بدانید که کدام پودر استخوان مناسب ایمپلنت دندان شما است، بهتر است زمانی را برای صحبت با دندانپزشک خود اختصاص دهید.
چه مواقعی پیوند استخوان انجام میدهیم؟
- مواقعی که خیلی وقت هست که دندان کشیده شده است.
- وجود بیماری لثه
- اگر به علتی به ناحیه مورد نظر برای ایمپلنت شما ضربه وارد شده است. (ورزشهای رزمی)
- وجود نقایص تکاملی در منطقه ایمپلنت دندان
چرا از دست دادن دندان باعث از دست دادن استخوان دندان میشود؟
آنچه استخوان دندان ما را حفظ میکند،حضور خود دندان هست. بنابراین با از دست دادن دندان، به مرور زمان استخوان ناحیه دندانی ما در جهات افقی(ضخامت استخوان فک) و عمودی (ارتفاع استخوان فک )شروع به کاهش میکند. و اگرسریع دندان جایگزین نشود، ممکن است که این یکی از عللی که بعد از کشیدن دندان، ما اصرار به گذاشتن زود هنگام ایمپلنت دندان میکنیم، همین هست که تا میتوانیم از استخوان فک خود بیمار استفاده کنیم. معمولا بهترین زمان برای جایگزینی ایمپلنت دندان، حداکثر تا دوماه بعد از کشیدن دندان هست. و بعد از آن به احتمال زیاد اگر بخواهیم ایمپلنت دندان انجام دهیم، باید از روشهای مختلف پیوند استخوان برای ایمپلنت استفاده کنیم.
بررسی انواع پیوند استخوان فک (پیوند استخوان دندان)
1.حفاظت از ساکت دندان (socket preservation)
موقع کشیدن دندان، داخل ساکت (حفره خالی) دندان از دست رفته را با پودر استخوانپر میکنیم تا کلاپس حفره و تحلیل اتفاق نیفتد و دو ماه بعد، اقدام به کاشت ایمپلنتد دندان میکنیم.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی کاموفلاژ را بخوانید.
2. بازسازی افقی استخوان (lateral ridge augmentation)
برای بازسازی استخوان در بعد افقی، با پودر استخوان و ممبران انجام میگیرد.
3. بازسازی استخوان با بلوک های پیوند استخوان (پیوند استخوان عمودی)
در مواردی که تحلیل استخوان بسیار زیاد بوده و مجبور به بازسازی ارتفاع استخوان هم هستیم.
4. جراحی سینوس لیفت (sinus lift surgery)
جراحی بالا بردن دیواره سینوس ها در فک بالا هست. چرا سینوس لیفت میکنیم، به این علت هست که بتوانیم بدون آسیب رساندن به محیط سینوس ها، یک ایمپلنت با طول و قطر مناسب در محل قرار دهیم.
مزایا و معایب پیوند استخوان دندان چیست؟
مزایای پیوند استخوان برای ایمپلنت:
طبعا بزرگترین مزیت پیوند استخوان، افزایش ضخامت و یا ارتفاع استخوان و کیفیت استخوان محل ایمپلنت دندان هست. که این به داشتن یک ایمپلنت پایدار و بافت سالم تر و زیبا تر لثه اطراف ایمپلنت کمک می کند.
معایب ایمپلنت دندان برای ایمپلنت:
افزایش هزینه درمان ایمپلنت دندان و تحمل دو هفته ای بخیه ها بعد از درمان در دهان.
مراقبتهای بعد از پیوند استخوان چیست؟
- معمولا بعد از پیوند استخوان دندان برای شما آنتی بیوتیک تجویز میشود. حتما همان تعدادی که برای شما تجویز میشود را استفاده کنید.
- هرچند دربسیاری موارد نیازی به مسکن نیست، اما اگر جراح شما برایتان مسکن تجویز کرد، طبق دستور از آن استفاده کنید.
- گاهی بعد از ایمپلنت ، ممکن است تورم یا کبودی داشته باشید که طبیعی هست. کمپرس آب سرد بلافاصله بعد از پیوند استخوان، میتواند به کاهش تورم کمک کند.
- دهانشویه با کلرهگزدین به طور معمول به مدت یکهفته توصیه میشود.
- احساس خرده ریزه هایی در دهان، میتواند طبیعی باشد.
7.بخیه جراحی پیوند استخوان دندان، معمولا بسته به نوع جراحی بین یک تا دو هفته میتواند در دهان باقی بماند. - جدا ازکشیدن سیگار در این مدت پرهیز کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با پودر استخوان در ایمپلنت آشنا شدید.همچنین از پیوند استخوان و مزایا و معایب آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
آیا برای عمل ایمپلنت از داروی بیهوشی استفاده می شود؟
این مسئله بستگی به روش درمان، دندانپزشک و سابقه پزشکی بیمار دارد. این مسئله را صرفا به خاطر ریسک عمل های همراه با بیهوشی بیان نکردیم، بلکه برخی افراد و بیماران به علت سابقه بیماری و شرایط جسمانی که دارند، مجاز به انجام عمل همراه با بیهوشی نیستند. داروهای بیهوشی بر روی بدن، توان حرکتی اثر می گذارند و طول دوران نقاهت و ریکاوری شما را افزایش می دهند. در ضمن اگر عمل پیوند استخوان با روش بیهوشی انجام گیرد، به علت کاهش سطح هوشیاری و توان حرکتی تان، شما برای بازگشت از کلینیک دندان حتماً نیاز به یک همراه خواهید داشت.
آیا احتمال پس زدن ایمپلنت توسط بدن وجود دارد؟
بدن بهطور کامل جایگذاری مواد ایمپلنت دندان درون استخوان را میپذیرد بنابراین ایمپلنتهای دندانی با موفقیت بزرگ روبهرو شدهاند. بدیهی است که برخی از ایمپلنتهای دندانی موفق نبودهاند بااینحال موفقیت در ایمپلنت بیشتر مربوط به انتخاب داوطلب مناسب، مهارت پزشک و تعهد بیمار به حفظ بهداشت است. یکی دیگر از عوامل موفقیت مراقبتهای منظم و دقیق بعد از ایمپلنت است. سلامت بافت نرم و نحوه عملکرد و گاز زدن دندانهای جایگزین باید بهطور دورهای موردبررسی قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که ایمپلنت دندان ماندگار است.