مشاوره دندانپزشکی

اورجت دندان چیست؟ + بررسی علائم و عوارض اورجت و معرفی روشهای درمان اورجت

اورجت یکی از ناهنجاری هایی است که برخی از افراد دچار آن می شوند و شامل جلو زدگی فک بالا و دندان های بالایی بوده که به مرور زمان و در صورت عدم درمان به موقع، در سنین بزرگسالی موجب بروز عوارض مختلف شده و حتی ممکن است در نهایت منجر به نیاز به جراحی فک شود. در این مقاله شما را با علائم، علل ایجاد و همچنین روش های موثر درمانی این عارضه آشنا کرده و به بررسی هزینه، عوارض و سایر نکات مربوط به آن می پردازیم.


فهرست مطالب


اورجت چیست؟

اورجت یا جلو زدگی دندان های فک بالا، یکی از عوارض و اختلالات و ناهنجاری های فک و دندان ها می باشد. در این ناهنجاری، دندان های فک بالا جلوتر از جایگاه اصلی قرار گرفته و بخشی از دندان های فک پایین را می پوشانند. این ناهنجاری یک نوع از بهم ریختگی، نامرتبی و مال‌اکلوژن در دندان ها بوده که در صورت تشخیص به موقع می توان به طور قطعی و بدون جراحی آن را درمان کرد و به بهبود وضعیت فک و دندان ها پرداخت.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مراقبت از دندان ها در بارداری را بخوانید.به همین جهت توصیه می شود که افرادی که دچار این عارضه هستند، بلافاصله به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنند و تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند.

اورجت چیست؟

اینکه فاصله ذکر شده بیش از 2 میلی متر باشد دلایل متفاوتی دارد. این دلایل را در ادامه لیست کرده ایم:

  • بیش از اندازه رشد کردن فک بالا
  •  کم رشد کردن فک پایین
  •  ترکیبی از غیر طبیعی رشد کردن هر دو فک
  •  جلو بودن 6 دندان جلو فک بالا (همانطورکه می دانید 6 دندان جلوی فک بالا را دندان های قدامی می نامند)
  •  عقب بودن دندان های قدامی فک پایین
  •  ترکیبی از غیر طبیعی بودن دندان های قدامی فک بالا و فک پایین

معرفی انواع اورجت دندان

جلو زدگی دندان های قدامی فک بالا یا همان ناهنجاری اورجت انواع مختلفی داشته و با توجه به ناحیه درگیر شده به سه نوع کلی تقسیم می شود:

اورجت اسکلتی

یکی از انواع اورجت و اختلال و جلو زدگی دندان های قدامی فک بالا، اورجت اسکلتی می باشد. در این نوع اورجت، جلوزدگی دندان ها به دلیل ناهنجاری اسکلت پایینی و زیرین فک اتفاق افتاده و فک بالایی از فک پایینی جلوتر قرار می گیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره لمینت کریستالی را بخوانید.

اورجت دندانی

در صورتی که فک از نظر قرار گیری، در مکان و جایگاه صحیح واقع شده باشد و جلو زدگی دندان ها به دلیل نامرتبی آن ها اتفاق افتاده باشد، فرد دچار اورجت دندانی می باشد.

اورجت ترکیبی

این نوع اورجت و جلو زدگی دندان های جلویی فک بالا، به دلیل اختلال و ناهنجاری فک و بهم ریختگی دندان ها اتفاق افتاده و به آن اورجت ترکیبی می گویند.

دلایل بوجود آمدن اورجت چیست؟

ناهنجاری های فک و دندان اغلب به دو دلیل وراثت و محیط بوجود می آید. با هم دو مورد از این علل را بررسی میکنیم:

مکیدن طولانی مدت انگشت

اینکه کودک شما انگشتان خود را بمکد امری روتین و طبیعی است ولی اگر اینکار خیلی طولانی شود و بعد از رویش دندان های دائمی کودک همچنان عادات بد دهانی خود را ادامه دهد ممکن است به فک و دندان کودک آسیب وارد شود و دچار ناهنجاری های متفاوتی از جمله اورجت شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی دیمون را بخوانید.

دلایل بوجود آمدن اورجت چیست؟

بعد از 4 سالگی کودک باید عادت مکیدن انگشت را ترک کند. اگر در این رابطه به مشکل برخوردید بهترین راه مراجعه به است. استفاده از گارد انگشت کودک را از مکیدن انگشت باز میدارد.

تناسب نداشتن دندان و فک

درمورادی مشاهده شده که کودک سایز دندان را از مادر و سایز فک را از پدر (یا بالعکس) خود به ارث می برد. بزرگ بودن دندان به فضای بیشتری در فک نیاز دارد. بدیهی است که اگر فک کوچک باشد، اورجت و بیرون زدگی دندان ها پیش می آید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رادیوگرافی تک دندان چیست؟ را بخوایند.

روش تشخیص اورجت چیست؟

از آنجایی که این عارضه بسیار شبیه به اور بایت می باشد، تشخیص آن دقت بالایی لازم دارد. بعد از مراجعه فرد به دندانپزشک و متخصص فک و دندان، ارتودنتیست وضعیت فک و دندان ها را بررسی کرده و برای اطمینان بیشتر از شدت و میزان آسیب و عارضه از کل فک و دندان های بیمار عکس برداری می کند. سپس بر اساس مشاهدات خود، عکس دندان ها و همچنین شدت و زاویه جلو زدگی دندان های جلویی فک بالا، نوع عارضه را تشخیص داده و با توجه به میزان و زاویه دندان ها و همچنین شرایط و سن بیمار، درمان مناسب را آغاز می کند.

بررسی عوارض اورجت

به طور کلی درمان اورجت با بهبود وضعیت دهان و دندان، سبب ایجاد لبخندی زیبا برای شما خواهد شد، اما در صورت عدم درمان این ناهنجاری، مشکلات بیشتری برای شما به وجود خواهد آمد که در زیر به آن ها اشاره شده است:

آسیب به لثه

در صورت پیشرفت بیش از اندازه اورجت، دندان های پایین به طور کامل در پشت دندان های بالایی قرار می گیرند که در نتیجه با خط لثه برخورد خواهند داشت.

اورجت دندان

همچنین دندان های جلوی فک بالا به خط لثه دندان های پایین برخورد می کنند که احتمال ریزش لثه، افزایش می یابد. آسیب لثه می تواند بیماری های متعدد لثه و از دست رفتن دندان را به دنبال داشته باشد.

ایجاد مشکل در غذا خوردن و تکلم

ادا کردن کلمات برای فردی که دارای اورجت است، ممکن است تا حدودی سخت باشد و نیاز به تلاش بیشتری برای گفتن برخی از کلمات خاص داشته باشد. همچنین به دلیل ناهماهنگی بین فک بالا و پایین و یا دندان های بالا و پایین، جویدن غذا مشکل خواهد بود.

اختلال ظاهری و کاهش اعتماد به نفس

این عارضه با جلو زدگی دندان ها همراه بوده و می تواند موجب نامنظم شدن و عدم ردیف بودن دندان ها شود. در نتیجه فرد نمی تواند با اعتماد به نفس بخندد و به هنگام خنده و صحبت کردن دهان خود را باز کند، چرا که از نشان دادن دندان های خود به دیگران خجالت می کشد.

افزایش حسایت دندان و آسیب پذیری

جلو زدگی بیش از حد دندان های فک بالا و نامرتبی این دندان ها، موجب آسیب پذیر تر شدن دندان ها و حساس تر شدن آن ها می شود. این دندان ها به دلیل بیرون زدگی و جلو قرار گرفتن در حوادث مختلف از جمله زمین خودن با صورت، تصادف و … بیش از دیگر دندان ها دچار آسیب و شکستگی می شوند.

روش های درمان اورجت چیست؟

در واقع شدت ناهنجاری بیمار و سن او از عوامل مهمی برای انتخاب روش درمان می باشند. این روش ها، می توانند شامل اصلاح نامرتبی دندان ها، دستگاه های متحرک ارتودنسی، کشیدن دندان و یا عمل جراحی باشد. به طور کلی متخصص دندانپزشکی با در نظر گرفتن تمامی شرایط، بهترین روش درمان را برای شما انتخاب می کند. در صورتی که شما و یا فرزندتان به دنبال راه حلی برای درمان اورجت می باشید، ما شما را با انواع روش های درمان آشنا خواهیم کرد:

1.ارتودنسی

ارتودنسی و استفاده از بریس، سیم و کش های ارتودنسی همواره از روش هایی بوده که در صورت حاد نبودن عارضه و در سنین کودکی که همچنان رشد استخوان های فک متوقف نشده، صورت گرفته و می تواند به بهبود وضعیت جلو زدگی، برهم ریختگی دندان ها و همچنین فک، کمک کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ارتودنسی لینگوال را بخوانید.

ارتودنسی

این روش با استفاده از سیم های مرئی و نامرئی ارتودنسی و همچنین ابزار آلات و تجهیزات دیگر به صورت متحرک و ثابت انجام گرفته و به قرارگیری دندان ها در سر جای خود و عقب رفتن فک کمک می کند. فشار و نیروی وارد به دندان ها طی ارتودنسی موجب بهبود وضعیت دندان ها و فک شده و در نهایت بعد از اتمام دوره درمان، فرد فک و دندان های عادی و طبیعی خواهد داشت.

2. جراحی

یکی از روش های درمانی تهاجمی و دائمی که در سنین بالاتر انجام می گیرد، جراحی فک می باشد. در صورتی که بیمار سن بالا باشد، دوره رشد استخوان های فک او کاملا به تمام رسیده باشد و میزان اختلال ایجاد شده نیز حاد و شدید باشد، برای درمان او نیاز به جراحی بوده و با ارتودنسی نمی توان وضعیت فک را به حالت طبیعی درآورد. در این جراحی، جراح فک با استفاده از تجهیزات و ابزار آلات مخصوص شروع به شکستن فک و جا اندازی آن در جای مناسب کرده و بدین ترتیب وضعیت فک را به حالت عادی و طبیعی تغییر می دهد و به کمک پیچ و پلاک های مخصوص در جایگاه مناسب فیکس می کند.

3.کشیدن دندان

این روش نیز ممکن است در مواقعی و قبل از انجام ارتودنسی صورت بگیرد. در صورت کوچک بودن فک و عدم قرار گرفتن دندان درون فک، ممکن است در بعضی از مواقع دندانپزشک ابتدا دندان بیرون زده از فک را بکشد و سپس اقدام به ارتودنسی کند.

کشیدن دندان

4. سایر روش های درمانی

از دیگر روش های درمانی این عارضه می توان به ونیر، لمینت و روکش زیبایی دندان ها به کمک کامپوزیت و لمینت، کشیدن دندان و ایمپلنت یا کاشتن دندان و…. نیز اشاره کرد که با توجه به میزان انحراف و جلو زدگی فک و دندان و طبق صلاح دید ارتودنتیست، مورد استفاده قرار می گیرند.

مراقبت های بعد از درمان اورجت:

رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های لازم بعد از درمان اورجت بسیار مهم بوده و عدم رعایت این نکات موجب ایجاد مشکلات و عوارض مختلفی در دهان، فک و دندان ها می شود. بهتر است بعد از درمان اورجت به روش های مختلف و حفظ سلامت دندان و دهان و جلوگیری از آسیب های جدید و شدید از جمله پوسیدگی های دندان، شکستگی و لب پر شدن دندان ها، از بین رفتن مینای دندان و … مراقبت های لازم انجام شده و نکات بهداشتی رعایت شوند. این نکات مراقبتی و بهداشتی عبارتند از:

  • استفاده از نخ دندان و کشیدن صحیح نخ بین دندان ها بعد از خوردن غذا
  • قرقره آب نمک و دهانشویه آنتی باکتریال به منظور حفاظت از لثه و دندان ها
  • مسواک زدن صحیح و اصولی بعد از خوردن هر وعده غذایی
  • عدم شکستن و یا باز کردن وسیله و ابزار های سفت با دندان
  • پرهیز از دندان قروچه و عادات غلط دهانی
  • کاهش مصرف مواد خوراکی رنگی و شستن دهان بعد از نوشیدن و خوردن مواد خوراکی رنگی
  • کاهش و ترک مصرف الکی و دخانیات
  • مراجعه به مطب دندانپزشکی و چکاپ دندان ها حدود یک الی دوبار در سال

هزینه درمان اورجت چگونه است؟

یکی از نگرانی و دغدغه های افراد در درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان هزینه بوده که گاهی موجب عقب افتادن و تاخیر درمان اورجت و بروز آسیب های جبران ناپذیر و جدی تر در دهان می شود. هزینه درمان این عارضه با توجه به فاکتورهایی مختلفی محاسبه و تعیین می شود. مهم ترین و اصلی ترین این فاکتورها، نوع روش های درمانی بوده که نقش اساسی و بسیار مهمی در تعیین هزینه درمان اورجت داشته و موجب تفاوت هزینه درمان می شوند:

  • اگر درمان توسط تجهیزات و ابزارهای ارتودنسی از جمله هدگیر، گگ دهانی، بریس و … انجام شود، فرد علاوه بر دستمزد دندانپزشک باید هزینه این تجهیزات را نیز بپردازد.
  • اگر درمان با استفاده از ارتودنسی انجام شود، با توجه به نوع ارتودنسی بیمار یعنی ثابت و متحرک بودن آن و همچنین جنس سیم های ارتودنسی و تعداد دفعات مراجعه به کلینیک، هزینه درمان اختلال فکی اورجت محاسبه می شود.
  • اگر جراحی فک انجام شود، هزینه با توجه به تجهیزات و ابزار آلات استفاده شده، دستمزد جراح فک و دستیار، داروهای تجویز شده و … محاسبه و تعیین خواهد شد.
  • در رابطه با بیمه باید گفت، چنان چه بیمه فرد با مرکز درمانی و کلینیک قرار داد داشته باشد، هزینه درمان با توجه به تعرفه شرکت بیمه محاسبه شده و بخشی از آن را بیمه پرداخت می کند.

سخن پایانی

شما دراین مقاله با اورجت دندان آشنا شدید.همچنین از علایم و راههای تشخیص و درمان آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

اورجت چه تفاوتی با اوربایت دارد؟

بسیاری از افراد گمان می کنند، اورجت همان اوربایت می باشد در صورتی که اینطور نیست. اگر چه در هر دو اختلال و ناهنجاری فکی، دندان های فک بالایی بیش از حد معمول جلو قرار می گیرند، اما در عارضه و ناهنجاری فکی اوربایت دندان های جلویی فک بالا بیش از دو میلی متر با دندان های جلویی فک پایین فاصله دارند، در حالی که در اوربایت هنگام بسته بودن فک، بیش از یک چهارم سطح دندان های جلویی فک پایین، پشت دندان های جلویی فک بالا قرار گرفته و پوشیده می شوند. همچنین در عارضه اورجت، فک بالا شیب داشته و دندان های فک بالا با شیب روی دندان فک پایین قرار می گرند.

بهترین سن جهت درمان اورجت چه سنی است؟

سن درمان تاثیر زیادی روی روند درمان و جراحی یا عدم انجام آن دارد. عارضه ها و ناهنجاری های فک و دندانی در صورتی که در سنین کودکی تشخیص داده شوند، از همان دوران تحت درمان قرار گرفته و در سنین بزرگسالی فرد دچار عوارض بیشتر نخواهد شد. بهترین سن درمان اورجت، دوره و سن کودکی بین ۷ تا ۱۲ سالگی بوده که استخوان های فک کودک همچنان درحال رشد بوده و ارتودنتیست می تواند با روش های ارتودنسی به بهبود وضعیت فک و دندان های کودک کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا