مشاوره دندانپزشکی

تاثیر سلامت دهان و دندان ها بر روی سلامتی بدن چیست؟ + بررسی و معرفی روش های لازم برای سلامت دندان و لثه

سالم بودن دندان علاوه بر آنکه می تواند در زیبایی فرد موثر باشد در عین حال ، یکی از شروط اساسی برای داشتن بدن سالم است.طبق تحقیقات انجام شده توسط محققان ، ثابت شده است که افرادی که در طول زندگی ، دندان های سالمی داشته اند ، در میان سالی می توانند به داشتن حافظه بهتری امیدوارتر باشند . سلامت دهان و دندان به گونه ای بر زندگی شما تأثیر می گذارد که اغلب بدیهی تلقی می شوند. دهان شما می تواند سلامت کلی بدن شما را منعکس کند، قبل از اینکه علائم دیگری را تجربه کنید علائم عفونت یا بیماری را نشان می دهد. این یک جنبه عمومی مدیریت بهداشت است که نادیده گرفته می شود، اما برای سلامت شما بسیار مهم است.


فهرست مطالب


دلیل اهمیت سلامت دندان چیست؟

سلامت دهان و دندان به گونه ای بر زندگی شما تأثیر می گذارد که اغلب بدیهی تلقی می شوند. دهان شما می تواند سلامت کلی بدن شما را منعکس کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره لمینت کریستالی را بخوانید.

حفظ سفیدی دندان و شفاف مثل مروارید

مراقبت های پیشگیرانه دندان تنها به اقدامات جزئی نیاز دارد تا از مشکلات جدی دندان ها و لثه جلوگیری شود. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور منظم برای سلامت دهان و دندان شما مفید خواهد بود، اما مراجعه منظم به دندانپزشک تنها راه مطمئن برای شناسایی و درمان مشکلات است.

حفظ سفیدی دندان و شفاف مثل مروارید و سلامت دندان

جلوگیری از عوارض جدی سلامتی

عوارض ناشی از عدم مراقبت از دندان می تواند بسیار فراتر از التهاب لثه باشد. بین بیماری لثه و بیماری قلبی ارتباط ثابت شده وجود دارد و بیماری لثه همچنین می تواند خطر زایمان زودرس را در زنان باردار نشان دهد. علاوه بر این، تقریباً همه بیماریهای سیستمیک دارای جزء دهانی هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی کاموفلاژ را بخوانید. این شامل سرطان دهان، دیابت و بیماری کلیوی می شود.

سلامت دندان اعتماد به نفس را افزایش دهید

فقدان مراقبت از دندان می تواند به مرور از نظر بصری آشکار شود. پوسیدگی دندان و بیماری لثه می تواند منجر به زرد شدن دندان ها، از دست دادن دندان ها، بوی بد دهان و آسیب دندان شود. این نوع مشکلات آرایشی می تواند اعتماد به نفس شما را تحت تاثیر قرار دهد و شما را از ظاهر خود ناامن کند. مراقبت منظم از دندان می تواند از بسیاری از این آسیب ها جلوگیری کند و آسیب های موجود معمولاً قابل ترمیم است.

سلامت دندان باعث عدم دچار به عفونت و درد دندان

بیشتر بیماری های دندانی با نوعی از درد دهان بروز می کند. دندان درد معمولاً نشان دهنده یک مشکل یا عفونت است. درد شدید دهانی می تواند منجر به ناتوانی در تمرکز و سردردهای شدید شود. اگر منبع درد عفونت باشد، فقط بدتر می شود و عفونت می تواند منجر به عوارض جدی شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی دیمون را بخوانید.

دندان ها ، بازگو کننده رازهای بسیاری هستند

مثل بقیه قسمت های بدن ، دندان ها نیز دارای باکتری های مفید بسیار زیادی هستند و اگر به بهداشت دهان و دندان به کمک دهان شویه و مسواک زدن و… توجه شود این میکروب ها در وضعیت و تعداد عادی خود می مانند اما با سهل انگاری در انجام بهداشت دهان و دندان می تواند مشکلات دندانی ، پوسیدگی های دندان ها و … را به وجود آورد.

البته همیشه پوسیدگی های موجود در دهان به دلیل عدم رعایت بهداشت نیست ، گاهی بعضی از داروها مانند : مسکن ها و … با کم کردن بزاق موجود در دهان ، باعث پوسیدگی دندان ها می شود ، زیرا بزاق تولید شده در دهان ، نقش بسیار پررنگی را در دهان انجام می دهد و بزاق دهان می تواند با شستشوی غذاهای باقیمانده و اسید های تولید شده توسط غذاها ، آنها را از بین می برد و باعث کند شدن روند رشد بیش از حد میکروب ها شود .

کنترل و بررسی میزان قند خون

مشکلاتی که به هم خوردن قند خون در بدن پدید می آورد بسیار زیاد است ، به طوریکه در مراحل حاد این بیماری می توان ، شاهد از دست رفتن دندان ها در بیمار باشیم و یا بیماری های قارچی در دهان تشکیل می شود . با زیاد شدن این عفونت ها در دهان ، شاهد وارد شدن آنها به خون خواهیم بود و در نتیجه همه قسمت های بدن را در گیر خود خواهند کرد .البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رادیوگرافی تک دندان چیست؟ را بخوانید.
همچنین غذای اصلی سلول های ما را قند تشکیل می دهد و در صورتیکه این ماده در اختیار سلول ها قرار نگیرد ، بدن دچار ضعف می شود و حتی در استخوان ها شاهد پوکی خواهیم بود ، پس توصیه اصلی به کسانی که بیماری قند مبتلا هستند ، کنترل این بیماری است .

بیماری ریوی

افراد مبتلا به بیماری های ریه باید خیلی بیشتر از سایرین از دندان های خود مراقبت کنند و به طور مرتب برای بررسی سلامت دندان های خود به پزشک متخصص مراجه کنند . زیرا باکتری های دهان به راحتی می توانند به ریه ها وارد شده و آنها را آلوده کنند .

بیماری های قلبی

طبق تحقیقات انجام شده توسط محققین ، دریافته اند که دندان هایی که دارای پوسیدگی هستند اگر به موقع نسبت به درمان آنها اقدامات لازم انجام نشود می تواند دلیلی برای ابتلا به بیماری های قلب و عروق باشند.دلایل بسیار زیادی بین رابطه سلامت جسمی افراد و دندان های سالم وجود دارد ، دندان های خراب و عفونی باید هر چه زودتر توسط متخصصین دندانپزشکی ترمیم و درمان شوند و اگر در انجام این کار کوتاهی شود می تواند در دراز مدت مشکلات حادی را برای فرد به وجود آورد .

بررسی اهمیت رعایت بهداشت دندان و لثه برای پیشگیری از بیماری ها

با رعایت بهداشت دندان و به طور کلی بهداشت دهان علاوه بر سلامت دندان هایی سالم و زیبا ،می توانیم از بسیاری بیماری ها که به واسطه بیماری لثه و پوسیدگی دندان رخ می دهد جلوگیری کنیم. در ادامه به مهمترین این بیماری ها اشاره می کنیم:

  • رعایت بهداشت دندان و دهان می تواند احتمال زایمان زودرس را کاهش دهد
  • کاهش احتمال و شدت بیماری کلیوی
  • بهبود شرایط آرتریت روماتوئید
  • کاهش احتمال ابتلا به سرطان
  • کاهش خطر بیماری آلزایمر
  • امکان تشخیص به موقع  پوکی استخوان در معاینات دندانپزشکی
  • کاهش احتمال ابتلا به بیمارهای ریوی
  • بهبود شرایط سندروم متابولیک
  • کاهش اثار قند خون بالا
  • کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی

اهمیت بهداشت دندان ها در کودکان چیست؟

بسیاری خانواده ها این تفکر نادرست را دارند که به دلیل افتادن دندان های شیری در کودکانشان و رویش دندان های دائمی، اهمیت رعایت بهداشت دندان های شیری کمتر است اما  باید اشاره شود که پوسيدگي دندانهاي شيري موجب آسيب به جوانه دندانهاي دائمي مي‌گردد و سلامت دندان ها را تهدید خواهد کرد.آکادمی دندانپزشکان کودکان آمریکا، پوسیدگی زودرس دندانها را به داشتن یک یا چند پوسیدگی(با ایجاد حفره یا بدون حفره)، دندان از دست رفته (به دلیل پوسیدگی) یا سطوح پرشده هریک از دندانهای شیری در یک کودک 71 ماهه‌(6 ساله) یا کوچکتر اطلاق می‌کند.

اهمیت بهداشت دندان ها در کودکان چیست؟

 بنابراین پوسیدگی زودرس دندانهای شیری، باعث درد، مشکلات جویدن، مشکلات تکلم و مشکلات روانی برای کودک می‌شود؛ همچنین کودکانی که دندانهای شیری پوسیده دارند، به احتمال زیاد پوسیدگی در دندانهای دائمی نیز خواهند داشت.

اهمیت تغذیه در سلامت دندان ها چیست؟

از مهمترین عوامل در پوسیدگی دندان ها و بیماری های لثه ای، تغذیه نادرست به خصوص در کودکان است. کودکان از 2 سالگی می توانند از هر غذایی تغذیه کنند پس اگاهی از جنبه های منفی هر خوراک برای سلامت دندان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.همچنین از مصرف مواد قندی مانند نوشابه به خصوص برای کودکان خوداری کنید. مواد دارای نشاسته و حاوی قند و چسبنده نیز برای سلامت دندان ها بسیار مضز می باشند پس در مصرف اینگونه مواد نیز وسواس زیادی به خرج دهید.

اهمیت تغذیه در سلامت دندان ها چیست؟

برای سلامت دندان ها خوردن میوه ها و غذاهای زیر پیشنهاد می شود:

  • میوه ها و سبزیجات تازه مانند هویج و  مغزهایی مانند بادام (که منبع مناسبی از کلسیم می باشند)  را به صورت روزانه مصرف کنید.
  • تامین ویتامین D در کودکان (محیط های باز و زیر نور خورشید را برای بازی کودکانتان انتخاب کنید)
  • مصرف میوه هایی مانند مرکبات و توت فرنگی که منبع غنی از ویتامین C است.
  • مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین D (ماهی، زرده تخم مرغ و…)
  • مصرف سیب زمینی پخته یا به صورت پوره (منبع غنی از ویتامین C و ویتامین A می باشد)
  • از نوشیدنی های سالم مانند آب ، شیر و دوغ استفاده کنید.

معرفی روش های لازم برای سلامت دندان و لثه

1- استفاده از نخ دندان

بین دندان ها محل مناسبی برای تجمع خورده غذاها هستند که گاهی مسواک زدن نیز نمیتواند این مواد را پاک کند.مواد غذایی باقی مانده بین دندانها، تولید اسید کرده و اسید ایجاد شده، به مینای دندان آسیب می رساند و سلامت دندان ها را با خطر جدی مواجه می کند. در قسمت هایی از دندان که جرم دندان و اسید حاصله از ذرات مواد غذایی، به سطح بیرونی دندان آسیب زده و این قسمت را از بین برده اند، لکه های پوسیدگی تشکیل می شود.

نخ دندان و سلامت دندان

2- روزی دو بار مسواک بزنید

سازمان ها و نهادهای تخصصی دندان پزشکی  به اهمیت روزی حداقل 2 بار مسواک زدن در طول روز اذعان دارند.در خصوص اهمیت روزی ۲ بار مسواک زدن می توان گفت که این عمل به طرز قابل توجهی پوسیدگی دندان و بیماری لثه و عفونت و التهاب آن را کاهش می دهد.

اهمیت فلوراید برای سلامت دندان ها چیست؟

ماده فلورايد باعث استحكام دندانها شده و آنها را در برابر پوسيدگي مقاوم مي‌كند.محصولات مختلفی وجود دارند که حاوی فلوراید می باشند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دهانشويه سديم فلورايد، كه در حال حاضر به عنوان يكي از برنامه‌هاي كشوري جهت پيشگيري از پوسيدگي دندان دانش‌آموزان ابتدايي در دست اجرا مي‌باشد.
  • ژل فلورايد،اين ژل حاوي غلظت بيشتري از فلورايد است
  • خميردندانهاي حاوي فلورايد

مصرف مواد دخانیات ضد سلامت دندان:

مصرف دخانیات عوارض زیادی را بر سلامت دهان و دندان به دنبال دارد.تاثیری که تنباکو و سیگار کشیدن بر سلامت دهان و دندان می‌گذارند بسیار زیاد است که شامل بروز التهاب و بیماری لثه، تغییر رنگ مینای دندان، پوسیدگی دندان و بروز سرطان دهان است.

مصرف مواد دخانیات

به همین دلیل از گذشته تاکنون دندان پزشکان به شدت با استعمال دخانیات مخالفت کرده‌اند و از همه می‌‌خواهند که از استعمال این محصولات خودداری کنند.هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی

شما دراین مقاله با تاثیر سلامت دهان و دندان ها بر روی سلامتی بدن آشنا شدید.همچنین از روش های لازم برای سلامت دندان و لثه آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چگونه می توانیم به درستی از دندان هایمان مراقبت کنیم؟

در درجه اول بهترین روش برای مراقبت ار دندان هایتان این است که با یک مسواک با درجه سختی متوسط روزی دو بار و هر بار بیشتر از ۳ دقیقه دندان هایتان را مسواک بزنید. این نکته را هم به یاد داشته باشید که مسواک های نرم برای افراد با دندان های حساس مناسب تر هستند. به یاد داشته باشید که هر دندان را از تمامی جهات تمیز کنید و سعی کنید به صورت جارویی، مسواک را از بالا به سمت پایین بکشید. معمول ترین اشتباه افراد در مسواک زدن این است که از راست به چپ مسواک می زند که در نتیجه آن باکتری ها و جرم بیشتر به زیر لثه و فضاهای خالی اطراف دندان می رود.و باعث بروز دیگر مشکلات دندانی می شوند.

آیا روکش کردن دندان می تواند به سلامت دهان و دندان کمک کند؟

بهتر است بدانید که روکش های دندانی صفحات سرامیکی هستند که در درون مینا و در لایه خارجی دندان هایتان جایگذاری می شوند و قطعا استفاده از آن ها باعث بهبود ظاهر و رنگ دندان هایتان می شود. برای اینکه بهتر متوجه شوید می توان گفت که تا حدودی می توان این روکش ها را با ناخن های مصنوعی مقایسه کرد که با چسبی خاص به دندان هایتان چسبانده می شوند. دندانپزشک معمولاً لایه ای از مینای دندان شما را برداشته که از ۰٫۵ تا ۰٫۷ میلی متر بیشتر نمی شود و تاثیر خاصی بر روی سلامت و کارکرد دندان شما ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا