درمان های دندانپزشکی

جراحی لثه چیست؟ + بررسی لیفت لثه با لیزر + مزایا و معایب آن

جراحی‌های لثه مجموعه‌ای از روش‌ها و تکنیک‌های جراحی هستند که برای درمان و یا زیبایی بر روی بافت لثه صورت می‌گیرند. در این مقاله درباره اهداف درمانی و زیبایی جراحی لثه توضیحات کاملی ارائه شده و محدوده قیمت هر روش جراحی نیز درج شده است. چنانچه دندانپزشک انجام این جراحی را به شما توصیه کرده خواندن محتوای این صفحه برایتان مفید خواهد بود.جراحی لثه یا جنبه زیبایی دارد یا درمانی. در اصل، ما تنها یک روش جراحی نداریم و زمانی که صحبت از جراحی لثه می‌‍شود، منظور ما مجموعه‌ای از روش‌های جراحی برای بهبود وضعیت ظاهر و سلامتی لثه است.


فهرست مطالب


جراحی زیبایی لثه چیست؟

جراحی لثه همیشه با اهداف درمانی انجام داده نمی‌شود. گاهی اوقات ممکن است بدون اینکه هیچ علائمی در خصوص بیماری‌های لثه وجود داشته باشد، صرفاً به جهت بهبود ظاهر لثه بر روی آن جراحی صورت بگیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میوانید مقاله بریج دندان یا پل دندانی  را بخوانید.

جراحی زیبایی لثه چیست؟

جراحی زیبایی لثه معمولاً به دنبال اصلاح طرح لبخند (به جهت هماهنگی بیشتر لثه با دندان ها) و یا تسهیل سایر پروسه‌های زیبایی در نظر گرفته می‌شود. مهم‌ترین جراحی‌های زیبایی که بر روی بافت لثه صورت می‌گیرد لیفت لثه و فرنکتومی هستند که در ادامه بیشتر درباره آن‌ها توضیح داده شده است.

لیفت لثه با لیزر چیست؟

در برخی افراد بنا به دلایلی مانند ژنتیک و التهاب، بافت لثه به مقدار قابل توجهی روی سطح دندان را می‌پوشاند. در این افراد جایگاه خط لثه غیرطبیعی خواهد بود و علاوه بر زیبایی، می‌تواند برای سلامت دهان و دندان در آینده مشکلاتی ایجاد کند.زمانی که بافت لثه به صورت غیرطبیعی و بیش از حد روی دندان را بپوشاند حین لبخند زدن نمای لبخند اغلب نازیبا و نامتوازن است. به این لبخند اصطلاحاً لبخند لثه‌ای یا گامی اسمایل گفته می‌شود و اصلاح این لبخند یکی از اهداف جراحی زیبایی لثه است. این روزها بیشتر افرادی که برای جراحی لثه به سیمادنت مراجعه می‌کنند هدفشان اصلاح لبخند لثه ای با لیفت لثه و به منظور زیبایی است.

لیفت لثه با لیزر چگونه انجام داده می شود؟

در روش لیفت لثه با لیزر، بافت اضافی که روی دندان ها را پوشانده با لیزر بافت نرم برداشته می شود. ما در سیمادنت برای انجام این فرآیند از لیزر بافت نرم سیرونا استفاده می کنیم که مطرح ترین و ایمن ترین لیزرهای دندانپزشکی حال حاظر در دنیا است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پروتز دندان چیست را بخوانید.عمل برداشتن بافت اضافی لثه با دقت بالا و در یک جلسه کوتاه انجام می شود.

لیفت لثه برای ارتودنسی با لیزر

همچنین جراحی لیفت لثه ممکن است برای برخی از مراجعان و بیمارانی که تحت درمان ارتودنسی هستند انجام داده شود. اگر متخصص برای نصب براکت‌های ارتودنسی فضا و سطح کافی در جلوی دندان نداشته باشد، قبل از نصب براکت‌ها، با کمک لیزر یا با کمک تیغ جراحی، خط لثه را کاهش داده تا بتواند براکت‌ها را به خوبی نصب کند.همچنین در آن دسته از بیماران ارتودنسی که در حین درمان یا پس از برداشتن دستگاه‌های ارتودنسی با التهاب بافت لثه و یا افزایش غیرطبیعی بافت لثه روبرو هستند، ممکن است لیفت لثه و یا تسکین التهاب با لیزر توصیه شود.

لیفت لثه برای افزایش طول تاج

دندان‌هایی که به شدت آسیب دیده‌اند و با روش‌های معمولی دیگر مانند پر کردن قابل ترمیم نیستند، در صورت امکان با روکش‌ها ترمیم می‌شوند. برای نصب روکش دندان لازم است که دور تا دور دندان آسیب دیده را بتراشند تا روکش به خوبی با سمنت به دندان تراش خورده متصل شود.در بیشتر اوقات بدون هیچ مشکلی روکش نصب می‌شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله  لق شدن ایمپلنت دندان  را بخوانید.

لیفت لثه برای افزایش طول تاج

اما گاهی اوقات ممکن است نسج دندانی زیادی برای حمایت روکش وجود نداشته باشد. در این مواقع قبل از نصب روکش، مقداری از بافت لثه را کاهش می‌دهند تا سطح بیشتری از دندان در معرض دید قرار بگیرد. بالا بردن لثه برای نصب روکش نوعی جراحی لثه است که اعمل فزایش طول تاج نیز خوانده می‌شود.

کاربرد لیزر در جراحی چیست؟

لیزر در جراحی‌های قبل از پروتز (برای مشخص کردن بهتر خط تراش و برداشت بافت اضافی اطراف دندان بدون درد)، برداشت ضایعات خوش خیم و بدخیم داخل دهان و برداشت ضایعات عروقی به ویژه در بیمارانی که مشکلات انعقادی دارند، کاربرد دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لق شدن دندان دائمی را بخوانید.لیزر می‌تواند بافت نرم لثه را به طور سطحی بردارد، بدون آنکه به بافت‌ های اطراف آسیب وارد کند، پس حداقل تورم و درد و اسکار را بعد از عمل جراحی لثه با لیزر، خواهد داشت و همچنین با انقباض عروق باعث کاهش خونریزی لثه می‌شود.

تفاوت های اصلی بین جراحی قدیمی و جراحی لثه با لیزر چیست؟

تفاوت های اصلی بین جراحی قدیمی لثه و جراحی لیزر لثه به منظور درمان بیماری های لثه به شرح زیر هستند:

درد:

جراحی زیبایی لثه به روش قدیمی برای بیمار دردناک است و به همین خاطر هنگام استفاده از این روش نیاز به داروی مسکن و دوره استراحت وجود دارد. به همین خاطر بسیار از بیماران به منظور اجتناب از درد ناشی از جراحی لثه از ایمپلنت و مراحل کاشت دندان استفاده می کنند. از مزایای جراحی لثه با لیزر، ناراحتی بسیار کمتر آن برای بیماران است. در این حالت تقریباً نیازی به تجویز داروهای مسکن برای بیمار وجود ندارد و بیمار می تواند بلافاصله پس از درمان توسط متخصص ایمپلنت دندان فعالیت های عادی خود را آغاز کرده و به سر کار خود باز گردد.

عقب رفتگی لثه:

به خاطر اینکه روش جراحی خنده لثه ای نیازمند استفاده از چاقوی جراحی است، همواره در این حالت احتمال عقب رفتن خط لثه به خاطر برش های ایجاد شده بر روی آن وجود دارد. سوالی که در این حالت مطرح می شود در ارتباط با مقدار عقب رفتن لثه در نتیجه استفاده از این جراحی زیبایی لثه است. در حقیقت روش جراحی قدیمی می تواند باعث عقب رفتن خط لثه از 2 تا 4 میلی متر شود که در مجموع عقب رفتن لثه در افراد تحت درمان برای اصلاح لبخند لثه نما از 10 تا 15 میلی متر مشاهده می شود.

لبخند لثه ای

لبخند لثه‌ای مشکلی است که در آن خط لب بالایی به گونه‌ای است که مقدار بیشتر از حد نرمال از بافت لثه آشکار شده و در معرض دید قرار می‌گیرد. در برخی موارد تا انتهای ریشه دندان دیده شده و قسمت قابل توجهی از لثه در معرض نمایش قرار می‌گیرد. لبخند لثه‌ای تأثیر منفی بر زیبایی لبخند شما دارد زیرا در یک لبخند زیبا و سالم فقط دندان‌های سفید و مقدار بسیار کمی از لثه دیده می‌شوند.

لبخند

مقدار بافت لثه هر فرد به آناتومی شخصی وی بستگی دارد و بسیاری افراد نسبت به دیگران بافت لثه‌ای بیشتری دارند. زمانی که شما از ظاهر لبخند خود راضی نیستید و فکر می‌کنید که در هنگام خندیدن مقدار زیادی از لثه شما نمایان می‌شود، می‌توانید اصلاح طرح لبخند لثه ای را به روش‌های مختلف امتحان کنید. با درمان لبخند لثه ای می توانید آنگونه که همیشه آرزویش را داشته اید، لبخند بزنید.

این شرایط در حالی است که دندانپزشکی با لیزر سطح تهاجم بسیار کمتری دارد و نیازی به بریدن بافت لثه در آن وجود ندارد. به این ترتیب هنگام استفاده از این روش مقدار کمی عقب رفتگی در خط لثه مشاهده شده یا اصلاً عقب رفتگی خط لثه ایجاد نمی شود. این موضوع یکی از تفاوت های با اهمیت بین این دو روش درمانی است، زیرا عقب رفتگی لثه می تواند همواره مشکلات خاص برای بیمار از نظر زیبایی ظاهری و طرح لبخند ایجاد کند و علاوه بر این باعث شود حساسیت دندان ها نسبت به دمای سرد و گرم به شدت افزایش پیدا کند.

دوره بهبود:

دوره بهبود برای جراحی لیزر لثه و اصلاح طرح لبخند در مقایسه با روش جراحی قدیمی بسیار سریع تر است، زیرا در این حالت از تکنولوژی های جدید با سطح تهاجم کمتر استفاده می شود. در حقیقت لیزر باعث از بین رفتن باکتری های موجود در حفره بین دندان و لثه می شود و به این ترتیب کاهش التهاب لثه ناشی از بیماری و بهبود بافت آسیب دیده را به همراه دارد.

نتایج بلند مدت:

هر چند با استفاده از هر دو روش درمانی می توان نتایج شگفت انگیز بلند مدت در وضعیت بیمار مشاهده کرد، جراحی لیزر لثه دارای قابلیت پیش بینی بیشتر در ارتباط با ترمیم استخوان و اتصال مجدد بافت پیوندی پس از درمان است. لیزر می تواند باعث تحریک استخوان اطراف ریشه دندان شده و فرآیند ترمیم آن را تسریع کند. به این ترتیب می توان دندان هایی را نجات داد که قبلاً در شرایط مشابه معمولاً کشیده می شدند. به این ترتیب در بسیاری از مواقع می توان تاثیرات ناشی از ابتلا به بیماری پریودنتال را معکوس کرده و افراد درمان شده با گذشت زمان بهبود بیشتری را در وضعیت خود مشاهده خواهند کرد.

چرا بیماران، جراحی لثه با لیزر را ترجیح می دهند؟

اگر قرارباشد، در محیط دهان، جراحی انجام شود مانند جراحی دندان عقل نهفته، پس از برش لثه با لیزر نیاز به بخیه زدن نیست.

  • برخی از درمان‌ های دندانپزشکی با استفاده از لیزر نیاز به تزریق داروی بی‌حسی ندارد، بنابراین دیگر نیازی به  تزریق ماده بی حسی دردناک نیست.
  • در جراحی لثه با لیزر، خونریزی از لثه بسیار کاهش می‌یابد چون منبع انرژی ناشی از پرتو لیزر، سبب لخته شدن سریع تر خون در رگ‌های بریده شده می شود، بنابراین خونریزی خیلی سریع پایان می‌ یابد. به همین دلیل دیگر نیاز نیست پس از جراحی دهان، طعم بد خون را در دهانتان تحمل کنید.
  • عفونت‌های دهان پس از استفاده از لیزر کاهش می‌یابد چون انرژی ناشی از نور لیزر، میکروب‌ها را از بین می‌برد و محیط  دهان را استریل می‌کند. این خصوصیت از بروز تبخال، آفت و یا حتی عفونت زخم‌ها پس از جراحی و عفونت زیردست دندان جلوگیری می‌ کند.

مزایای جراحی لثه با لیزر چیست؟

  • جراحی لثه با لیزر درد ندارد.
  • هنگام کار با لیزر، خونریزی وجود ندارد.
  • در بیش از 90% موارد نیاز به بی حسی نیست.
  • به علت اینکه برش لثه نداریم،بنا بر این نیازی هم به بخیه لثه نیست.
  • تعداد جلسات لیزر با لثه کمتر از درمان قدیمی می باشد.

عوارض و معایب لیزر لثه چیست؟

جراحی لثه با لیزر، هیچ عوارض و معایبی ندارد و درد وخونریزی ندارد. دوره ترمیم بافت های لثه، سرعت بیشتری دارد و تعداد جلسات کمتری برای درمان لثه بیمار لازم است.

مراقبت‌های پس از جراحی لثه چیست؟

بیمار تا دو ساعت پس از جراحی لثه یا تا زمان از بین رفتن اثر داروی بی‌حسی نباید چیزی بخورد.

رژیم غذایی پس از جراحی

تا سه ساعت پس از جراحی لثه چیزی نخورید و پس از آن مایعات یا غذای نرم مانند سوپ گرم میل کنید؛ این رژیم غذایی را دو تا سه روز ادامه دهید. از آشامیدن نوشابه‌های الکلی، کربنات‌دار و میل کردن خوراکی‌های سف ت و تردی مانند چیپس خودداری کنید تا محل جراحی آسیب نبیند. نوشیدن مایعات فراوان و داشتن رژیم غذایی متعادل برای بهبود یافتن لثه‌ها بسیار مهم است.

رژیم غذایی

کنترل خونریزی احتمالی بعد از جراحی لثه

خونریزی یا ترشح تا یک یا دو روز پس از جراحی طبیعی است. از شستن شدید دهان یا محکم تف کردن خودداری کنید، چون با این کار لخته خون باز می‌شود. توصیه می‌کنیم دهان را تا چهار ساعت پس از جراحی نشویید.اگر پس از جراحی لثه خونریزی قطع نشد چای کیسه‌ای یا گاز پانسمان مرطوبی را روی محل خونریزی دهنده بگذارید و به مدت 20 دقیقه آرام فشار دهید. این کار را در صورت لزوم تکرار کنید. آرام و بی‌حرکت بمانید، دراز بکشید و دو یا سه بالش زیر سر بگذارید تا سر بالاتر قرار بگیرد. در نهایت اگر خونریزی بند نیامد، حتماً با دندانپزشک تماس بگیرید.

کنترل ورم بعد از جراحی لثه

رم خفیف یکی از واکنش‌های معمول بدن در دوران بهبود است. برای به حداقل رساندن ورم یک کیسه یخ یا کمپرس سرد و مرطوب را به مدت 10 تا 20 دقیقه روی ناحیه متورم بگذارید این کار را به مدت 48 ساعت چند بار تکرار کنید. اگر ورم بیشتر شد یا دچار درد و ناراحتی شدید، با دندانپزشک تماس بگیرید.

کنترل ورم بعد از جراحی لثه

نکات بهداشت دهان و دندان

تمیز نگه داشتن لثه‌ها و دندان‌ها پس از جراحی لثه بسیار مهم است. رعایت بهداشت باعث می‌شود نتایج بهتری به دست بیاید و بافت لثه نیز سریع‌تر التیام یابد. شب اول پس از جراحی دندان‌ها را با ملایمت مسواک بزنید. روز بعد دندان‌ها را نخ بکشید، نخ را به آرامی به لثه‌های جراحی شده نزدیک کنید. نخ را محکم بین دندان‌ها و لثه‌ها نکشید تا اتصال جدید به خوبی شکل بگیرد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با جراحی لثه آشنا شدید.همچنین از لیفت لثه با لیزر ، مزایا و معایب آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

نشانه های بهره گیری از لیزر برای درمان بیماری لثه کدامند؟

چرا لیزر به سایر متدها برتری دارد؟ درمان periodontal با لیزر، درمان لثه با لیزر و روش LANAP را می توان در بیشتر بیماران به کار برد. مزیت های خاص و نشانه هایی که این روش در درمان بیماری های periodontal دارد، عبارتند از:
خطوط عالی لثه / ظاهر کوتاه دندان های جلوئی
لثه ها و دندان های خیلی حساس
دندان های شل، تغییر مکان یافته و متحرک
لثه های متورم و دارای خون ریزی
نبودن استخوان و وجود عفونت در پیرامون ایمپلنت های دندان
هنگامی که بیماران از جراحی periodontal مرسوم می ترسند
هنگامی که بیمار، عفونت های عود کننده و بیماری لثه عود کننده دارد
هنگامی که بیمار در جستجوی روشی با کم ترین میزان جراحت است تا بیماری لثه خودش را درمان کند

هزینه جراحی لثه با لیزر چگونه است؟

هزینه جراحی لثه با توجه به تخصص پزشک و نوع بیماری برای هر فرد متفاوت است . هزینه درمان لثه به شرایط خاص درمان، تخصص دندان‌پزشک معالج، وسعت ناحیه تحت درمان، نیاز به پیوند استخوان، مقدار مواد لازم و نیز لزوم جایگزینی دندان‌های از بین رفته، بستگی دارد. علاوه بر این، تکنولوژی استفاده شده، محل مطب دندانپزشک ، نوع بیمه بیمار و روش درمان مورد نیاز از عوامل تاثیرگذار دیگر برای هزینه جراحی لثه هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا