درمان های دندانپزشکیدندانپزشکی کودکان

فیشور سیلانت چیست و چه کاربردی دارد؟ + آیا فیشور سیلانت دندان کودک درد دارد؟

فیشور سیلانت یک لایه محافظ و همرنگ با دندان است که برای کاهش پوسیدگی دندان روی دندان‌های آسیا (مولر) قرار داده می‌شود تا با پوشاندن سطح جونده دندان‌ها، شیارهای موجود روی سطوح جونده دندان‌ها کم عمق شده و از تجمع باقیمانده مواد غذایی و ایجاد پوسیدگی جلوگیری نماید.در این مقاله با ما همراه باشید تا با فیشور سیلانت دندان آشنا شوید. تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا چاره ِ مشکلتان را بیابید.


فهرست مطالب


فیشور سیلانت چیست؟

شیارپوش دندان یا سیلانت به پوشش پلاستیکی گفته میشود که بر روی سطح جونده دندانهای عقبی دائمی (مولر و پره مولر) قرار داده میشود تا از دندانها در مقابل کرم خوردگی محافظت نماید. در واقع سیلانت یا شیارپوش، سطوح جویدن دندان‌های عقبی را صاف می‌کند تا مقاومت بیشتری در برابر پوسیدگی ایجاد شود. احتمال پوسیدگی دندان با مینای شیاربندی شده بسیار کمتر است، در سال‌های آتی به درمان‌های پرهزینه نیاز پیدا نخواهد کرد و مهم‌تر از هر چیز کودک را دچار درد عذاب‌آور نخواهد ساخت.

فیشور سیلانت برای چه کسانی مناسب است؟

کودکانی که دارای شرایط زیر باشند، بیشترین بهرمندی از سیلانت را خواهند داشت:

  • کودکانی که دندان‌های آسیای آن‌ها دارای شیار‌های بسیار عمیق باشد.
  • کودکانی که دندان‌های آن‌ها در معرض خطر بالای پوسیدگی قرار داشته باشد.
  • کسانی که دارای رژیم غذایی سرشار از غذاهای فرآوری شده، آردهای تصفیه شده و قندها و نوشیدنی‌های حاوی قند هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روکش دندان کودکان را بخوانید.
  • افراد دارای شرایط خاص که امکان بکارگیری بهداشت دندان یا رژیم غذایی سالم در آنها با چالش‌هایی همراه باشد.
فیشور سیلانت دندان

در حالت ایده آل، سیلانت باید بلافاصله بعد از رویش کامل دندان‌های آسیای اول (حدود 6 سالگی) و همچنین دندان‌های آسیای دوم (حدود 12 سالگی) روی دندان‌ها قرار داده شود. بهتر است هر چه زودتر این کار را انجام دهید تا مطمئن شوید شیارهای دندان پوسیده نشده باشند.

بکارگیری سیلانت برای بزرگسالان:

معمولا، سیلانت در بزرگسالان استفاده نمی‌شود، گرچه برخی منابع مانند CDC و ADA ادعا می‌کنند که برای آن‌ها نیز سیلانت می‌تواند از پوسیدگی جلوگیری کند. البته این موضوع هنوز در آزمایشات بالینی مورد آزمایش قرار نگرفته است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فلوراید تراپی چیست را بخوانید.

به طور کلی بکارگیری سیلانت در بزرگسالان ایده مناسبی نمی‌باشد زیرا دندان‌ها به مدت طولانی در معرض باکتری‌های دهان قرار گرفته‌اند. به احتمال زیاد ساختار پیچیده باکتری‌ها باعث می‌شود آن‌ها روی سطوح شیارهای دندان در زیر سیلانت باقی بمانند.برای بکارگیری سیلانت در افراد بزرگسال لازم است ابتدا شیارها تراشیده شده و با گاز ازن ضد عفونی شود و بلافاصله سیلانت روی محل قرار گیرد. این امر باعث کاهش خطر پوسیدگی سطح زیر سیلانت دندان‌ها می‌شود.

  • بیمارانی که برای بهداشت دندان خود نگران هستند.
  • افرادی که به صورت طبیعی دارای شیارهای عمیقی هستند.
  • افرادی که زیاد دچار پوسیدگی دندان می شوند.

در چه سنی لازم است برای شیار پوشی دندان کودک اقدام شود؟

حدود سن پنج سالگی که دندان های دائمی در حال رشد هستند و کودک هنوز روش صحیح مسواک زدن را نیاموخته است شیوع پوسیدگی دندان ها بالا است. به همین دلیل در سن پنج سالگی لازم است والدین با مراجعه به یک کلینیک دندان پزشکی خوب اقدام به دریافت خدمات فیشور سیلانت برای پوشاندن شیار های دندان کودک کنند.

فیشور سلانت را نمیتوان برای تمامی کودکان استفاده کرد. در صورتی فیشور سیلانت برای کود ک انجام میشود که به دلیل عدم رعایت بهداشت دندانی، احتمال پوسیدگی وسیعی برای کودک وجود داشته باشد.اگر تمامی موارد زیر رعایت گردد کودک نیازی به فیشور سیلانت نخواهد داشت:

  1. در صورتی که کودک و والدین نسبت به بهداشت دهان و دندان کودک کاملآ آگاه باشند
  2. تغذیه کودک مناسب باشد
  3. مصرف شیرینی و شکلات کودک کم باشد
  4. با مراجعه به دندان پزشک خوب چک آپ شش ماهه کودک صورت گیرد
  5. در معاینه مشخص شود دندان های کودک سالم هستند

مراحل انجام فیشورسیلانت چگونه است؟

  1.  انتخاب ابزار مناسب
  2.  انتخاب مواد مورد استفاده
  3.  جرمگیری دندان با یون‌های فلوراید و پروفیلاکسی بدون گلیسرین. سپس خمیر پروفیلاکسی و ذرات باقی مانده با اسپری کردن آب پاک می‌شود.
  4.  دندان‌ها با استفاده از رابر دم (سد لاستیکی) به شکل یک چهارم دایره از محیط دهان جدا می‌شود.
  5.  دندان خشک می‌شود و محلول اسید فسفریک به مدت 60 ثانیه روی دندان زده می‌شود، البته این زمان برای دندان‌های شیری به 120 ثانیه افزایش می‌یابد.
مراحل فیشور سیلانت دندان
  1.  دندان پس از یک (یا دو) دقیقه در تماس با اسید بودن با اسپری آب و هوا به مدت 30 ثانیه تمیز می‌شود و سپس به مدت یک دقیقه با اسپری هوا خشک می‌شود.
  2.  خشک کردن مرحله مهمی است. دندان پس از اسید زدن باید خشک و به دور از آلودگی باشد، چون آلودگی مانع چسبیدن سلانت به سطح سفید رنگ مینای دندان می‌شود.
  3.  سیلانت با برس یا اپلیکاتور مخصوص روی کل سطح اسید زده شده اعمال می‌شود.
  4.  سیلانت پس از پلیمریزاسیون با استفاده از سوند با نوک کند بررسی می‌شود. البته سطح ابزار معاینه را نباید محکم روی سیلانت فشار داد.

آیا فیشور سیلانت دندان کودک درد دارد؟

پاسه منفی است. خیر فیشور سیلانت از خدمات دندانپزشکی بدون درد است و در این روش حتی نیازی به تزریق ماده بی حس کننده نمی باشد. فیشور سیلانت دندان های کودک یک روش ساده و بدون درد برای مقاوم سازی دندان ها می باشد که شامل هیچ گونه سوراخ کردن دندان یا تزریق بیحسی دندانپزشکی نمی باشد. این عمل سریع انجام می شود و گفته می شود تقریبا 1 دقیقه بطول می انجامد، اما اثرش 4 یا 5 سال روی دندان های کودک باقی می ماند. گفته می شود این مقاوم سازی دندان ها می تواند تا 80 درصد از پوسیدگی دندان های کودک جلو گیری کند.

مزایای فیشور سیلانت چیست؟

  • راهی آسان برای تمیز کردن بهتر فیشور های عمیق است.
  • ۷۱ _ ۳۳ درصد از پوسیدگی دندان ها را جلوگیری می کند.
  • موجب می شود تا مراحل اولیه پوسیدگی معکوس شود.
  • از دندان های دائمی کودکان که به تازگی درآمده اند محافظت می کند.
  • دیگر نیاز به پر کردن دندان کودک نیست. این امر معمولاً موجب ترس کودک می شود.
  • به راحتی بر روی دندان ها قرار می گیرد.
  • فیشورسیلانت؛ از سلامت دندان های تازه درآمده کودکان، محافظت می کند.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان، آسان تر است.

بررسی مراقبت های لازم از فیشورسیلانت

  • کودکان، بلافاصله پس از انجام فیشور سیلانت، می توانند غذا میل کرده و آب بنوشند.
  • کودکان، باید به بهداشت دهان و دندان خود توجه نشان داده و به هیچ عنوان، در این باره سهل انگاری نکنند. (مسواک و نخ دندان را فراموش نکنید. )
فیشورسیلانت دندان کودکان
  • به طور منظم؛ به متخصص دندانپزشک اطفال ، مراجعه کرده و تحت معاینه قرار گیرید.
  • کودکان، باید رژیم غذایی سالم داشته و از مصرف بیش از اندازه شیرینی جات، تنقلات و از این قبیل موارد خودداری نمایند.

آیا می‌توان پوشش سیلانت را برداشت؟

معمولا با روشی سریع و آسان با استفاده از لیزر یا فرز دندانپزشکی می‌توان سیلانت را با دقت برداشت. بدین شکل ساختار دندان سالم و دست نخورده باقی می‌ماند و در صورت تمایل می‌توان مجدد با سیلانت پوشانده شود.برداشتن پوشش سیلانت به دلایل زیر انجام می‌شود:

  • جهت ترمیم ترک خوردگی یا آسیب دیدگی سیلانت موجود روی دندان
  • جهت از بین بردن سیلانت‌هایی که به شکل نامناسب قرار داده شده‌اند
  • جهت ترمیم پوسیدگی باقی‌مانده زیر سیلانت

معرفی روش های جایگزین فیشور سیلانت

درمان‌های دیگری مانند فلوراید تراپی نیز قابل انجام است. اگر فلوراید کافی از آب آشامیدنی یا منابع دیگر به دندان نرسد، با فلوراید تراپی می‌توان از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد. درمان‌های ضد باکتریایی نیز با توجه به نظر متخصص سودمند خواهد بود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فضانگهدارنده دندان را بخوانید.

فیشورسیلانت دندان کودکان

اگر دندان کودک در برابر پوسیدگی آسیب پذیر باشد، باید نسبت به فیشور سیلانت آن اقدام شود. فیشور سیلانت لایه‌ای نامرئی از رزین پلاستیکی است که روی سطوح فوقانی (جویدن) دندان‌های عقب قرار داده می‌شود. در این عمل بدون درد شیارها و حفره‌های طبیعی دندان پر می‌شود تا در برابر آسیب باکتریایی مقاوم‌تر شود.

چرا دندان های عقبی بیشتر در معرض پوسیدگی هستند؟

احتمال پوسیدگی دندان‌های کودکان روی سطوح جویدن دندان‌های عقبی بیش از هر جای دیگر است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ترومای دندان کودکان را بخوانید. زبان خود را روی این دندان‌ها ببرید تا متوجه دلیل آسیب پذیری این ناحیه بشوید، این سطوح برخلاف دیگر دندان‌ها صاف و هموار نیست و با شیارهای ظریفی به نام پیت و فیشور پوشیده شده است که ذرات غذا و باکتری‌ها در آنجا گیر می‌کنند.

فیشور سیلانت دندان

پرزهای مسواک همیشه به این درزهای کوچک و مرطوب دور از دسترس نمی‌رسد. به این ترتیب اگر چاره‌ای اندیشیده نشود، پوسیدگی دندان رخ خواهد داد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اختلال مکیدن انگشت در کودکان را بخوانید.

هزینه فیشور سیلانت کودکان چقدر است؟

بسته به این که شما فیشور سیلانت را در چه کلینیک دندان پزشکی برای کودک انجام دهید و اینکه آیا کودک در طی فرآیند انجام فیشور سیلانت با دندان پزشک کودکان همکاری میکند یا نه، هزینه فیشور سیلانت کمی متفاوت است.برای مثال اگر فیشور سیلانت کودکان در یک کلینیک دندان پزشکی خوب در تهران انجام شود هزینه فیشور سیلانت از حدود ۳۵۰ هزار تومان تا ۴۵۰ هزار تومان متفاوت است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با فیشور سیلانت آشنا شدید همچنین از روش انجام و مراقبت های لازم از آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

ماندگاری فیشور سیلانت چقدر است؟

موارد متعددی روی ماندگاری شیار پوشی دندان کودکان تاثیر گذارند. از جمله رژیم غذایی کودک و اینکه کودک به چه میزان از دندان های خود استفاده میکند ( برای مثال کودک جویدن آدامس توسط کودک) آیا کودک دندان قروچه دارد، آیا به ته دیگ، آجیل و دیگر مواد غذایی سفت علاقه دارد یا نه، همه و همه روی ماندگاری فیشور سیلانت تاثیر گذار هستند.

آیا دندان پوسیده هم فیشور سیلانت میشود؟

اگر دندان کودک پوسیدگی داشته باشد ابتدا پوسیدگی ها با ماده کامپوزیت پر میشود و سپس فیشور سیلانت انجام میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا