بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان پس از کشیدن دندان یا به محض از دست دندان می باشد. در صورتی که این فاصله طولانی شود لثه به مرور زمان دچار تحلیل شده و راهی جز پرداخت هزینه پیوند استخوان ایمپلنت دندان باقی نخواهد ماند. برای پیوند استخوان شاید مزایای زیادی وجود داشته باشد اما در صورت رعایت نکردن برخی موارد احتمال ایجاد معایب پیوند استخوان دندان نیز کم نخواهد بود. متخصص مرکز ایران ایمپلنت با ارائه توصیه های لازم درخصوص مراقبت های پس از پیوند استخوان دندان می تواند تا حد زیادی از عدم موفقیت پیوند استخوان و کاشت ایمپلنت دندان پیشگیری نماید. در ادامه توضیحات مفصل تری در رابطه با پیوند استخوان و لمینت دندان ارائه می شود.
فهرست مطالب
- پیوند استخوان چیست؟
- علت انجام پیوند استخوان دندان چیست؟
- چه کسانی نیاز به پیوند استخوان دارند؟
- گام ها و مراحل انجام پیوند استخوان دندان به چه صورت است؟
- مزایا و معایب پیوند استخوان ایمپلنت چیست؟
- عوارض پیوند استخوان دندان کدام است؟
- مراقبت های پس از پیوند استخوان در ایمپلنت چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
پیوند استخوان چیست؟
پیوند استخوان، پروسه ای هست که طی آن ضخامت و گاهی ارتفاع استخوان فک، جهت قرار دادن ساپورت ایمپلنت افزایش می یابد. ما با کمک استخوان سالم خود فرد از ناحیه ای دیگر از دهان و در بیشتر موارد با کمک انواع پودراستخوان، به بازسازی و یا ترمیم اختلالات کوچک استخوانی می پردازیم.
چه مواقعی پیوند استخوان انجام میدهیم؟
- مواقعی که خیلی وقت هست که دندان کشیده شده است.
- وجود بیماری لثه
- اگر به علتی به ناحیه مورد نظر برای ایمپلنت شما ضربه وارد شده است. (ورزشهای رزمی)
- وجود نقایص تکاملی در منطقه ایمپلنت دندان
علت انجام پیوند استخوان دندان چیست؟
ایمپلنت دندان جزو بهترین و موثرترین روش های کاشت دندان در چند سال اخیر است. تمایل بیماران به هزینه کاشت ایمپلنت دندان بیشتر از دیگر کاشت دندان مصنوعی و کاشت دندان طبیعی می باشد. دوام و ماندگاری و دیگر مزایای ایمپلنت سبب شده است که بیمار تمام شرایط کاشت ایمپلنت دندان را برای خود فراهم سازد. یکی از این شرایط داشتن تراکم استخوان فک برای نگهداری و ثابت نگهداشتن پایه فلزی ایمپلنت دندان است. برای بازسازی استخوان در ایمپلنت دندان نیاز است که ازپیوند استخوان استفاده شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کاربرد فناوری نانو در دندانپزشکی را بخوانید.
در واقع می توان گفت که پیوند استخوان در سینوس فک انجام شده تا نواقص کاشت ایمپلنت رفع شود. این عمل زمانی انجام می شود که بیمار از ضعف استخوان در فک برخوردار باشد و لثه ها توانایی نگهداری پایه فلزی ایمپلنت دندان را نداشته باشد. استخوان فک با سینوس لیفت ارتباط تنگاتنگی دارد. در واقع می توان مزایای پیوند استخوان در ایمپلنت را با سینوس لیفت اینگونه ابراز کرد که با اندازه گیری فاصله سطح استخوان فک تا سینوس لیفت بالای دندان می توان نوع عمل پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان را به خوبی تشخیص داد.
اما چنانچه تمامی دستورات و مراقبت های اساسی پس از پیوند استخوان انجام نشود به جای مزایا شاهد معایب پیوند استخوان دندان خواهیم بود.
چه کسانی نیاز به پیوند استخوان دارند؟
در بسیاری مواردی که گذاشتن ایمپلنت دندان در همان روز کشیدن دندان انجام میگیرد نیز، پیوند استخوان به صورت همزمان برای برطرف کردن نقایص استخوانی انجام میگیرد.اما غالبا پیوند استخوان های وسیع در افرادی انجام میشود که خیلی دیر برای انجام ایمپلنت دندان خود مراجعه می کنند.
انواع پیوند استخوان فک (پیوند استخوان دندان) که در مطب ما انجام میگیرد:
1.حفاظت از ساکت دندان (socket preservation)
موقع کشیدن دندان، داخل ساکت (حفره خالی) دندان از دست رفته را با پودر استخوانپر میکنیم تا کلاپس حفره و تحلیل اتفاق نیفتد و دو ماه بعد، اقدام به کاشت ایمپلنتد دندان میکنیم.
2. بازسازی افقی استخوان (lateral ridge augmentation)
برای بازسازی استخوان در بعد افقی، با پودر استخوان و ممبران انجام میگیرد.
3. بازسازی استخوان با بلوک های پیوند استخوان (پیوند استخوان عمودی)
در مواردی که تحلیل استخوان بسیار زیاد بوده و مجبور به بازسازی ارتفاع استخوان هم هستیم.
4. جراحی سینوس لیفت (sinus lift surgery)
جراحی بالا بردن دیواره سینوس ها در فک بالا هست. چرا سینوس لیفت میکنیم، به این علت هست که بتوانیم بدون آسیب رساندن به محیط سینوس ها، یک ایمپلنت با طول و قطر مناسب در محل قرار دهیم. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مشکلات شایع دندان مصنوعی را بخوانید.
گام ها و مراحل انجام پیوند استخوان دندان به چه صورت است؟
اولین گزینه برای انجام پیوند استخوان و پیشگیری از عوارض آن در آینده، پیدا کردن متخصص ماهر و حرفه ای در این زمینه است. با کمک این متخصص محل آسیب دیده به خوبی پیدا شده و پیش از اینکه عوارض پیوند استخوان دامن گیر بیمار شود، بهترین اقدامات صورت می گیرد. فراموش نکنید که افرادی که به بیماری پریودنتال دچار هستند، شرایط لازم برای انجام پیوند استخوان را ندارند. به همین دلیل لازم است برای پیدا کردن بهترین متخصص ایمپلنت دندان کمی دقت و زمان صرف کنید.
مزایا و معایب پیوند استخواندندان شامل حاصل بیمار خواهد شد اما چنانچه مراحل آن را تخصصی دنبال نکنید عوارض پیوند استخوان دندان بیشتر از هر مورد دیگری برای فرد رقم می خورد. استفاده از رادیوگرافی، پانورکس، سی تی اسکن و دیگر دستگاه های پیشرفته دندانپزشکی برای بررسی و ارزیابی استخوان فک مورد استفاده قرار می گیرد. برای اینکه بیمار در حین جراحی درد را احساس نکند از داروهای بی حسی و یا آمپول های بی حس کننده کمک گرفته می شود.
در این حالت وجود یک متخصص حرفه ای به خوبی مشهود است زیرا این متخصص می داند چه میزان و از چه نوع استخوان باید برای پیوند استخوان استفاده کرد. متخصص با جدا کردن لثه از دندان می تواند به راحتی به ریشه و استخوان دندان دسترسی داشته باشد. پس از آن لازم است که تمام ضایعات موجود در ریشه دندان تمیز شود تا فضا برای پیوند استخوان فراهم شود. در مراحل بعدی متخصص با کمک دانش و تجهیزات مدرن دندانپزشکی، تمامی ضایعات توسط غشاهای خاصی را پوشانده تا مواد پیوندی دیگری در محل قرار نگیرد.
برای جلوگیری از رشد باکتری ها و ضایعات جمع شده توسط مردم از غشا استفاده می شود. پس از اتمام این کارها، لثه دوباره با مهارت خاصی به محل مورد نظر بخیه زده می شود. مدت زمانی که باید بخیه در دهان باقی بماند حدود 7 الی 10 روز است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشنایی با اصطلاحات دندانپزشکی را بخوانید.
مزایا و معایب پیوند استخوان ایمپلنت چیست؟
پیوند استخوان در انواع مختلفی انجام می شود که هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. از این رو نمی توان مزایا و معایب پیوند استخواندندان را برای تمام انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان یکی دانست.. از اهداف و مزایای پیوند استخوان می توان به ترمیم استخوان، جوش دادن و پر کردن فضای خالی بین دندان ها اشاره کرد. اما اگر بخواهیم به صورت دقیق تر این مساله را بیان کنیم بایستی خاطر نشان شد که مزایای پیوند استخوان در ایمپلنت به دو دسته زیر خلاصه می شود:
پایدار ساختن فک:
با انجام پیوند استخوان می توان قدر فک را تا حد زیادی افزایش داد و استخوان فک را برای کاشت ایمپلنت دندان مقاوم کرد.
حفظ استخوان:
با وجود پیوند استخوان در فک تا حد زیادی می توان از تحلیل لثه به مرور زمان پیشگیری کرد و حتی بیمار را از بروز بیماری های لثه نجات داد.
عوارض پیوند استخوان دندان کدام است؟
پیوند استخواندندان همانند دیگر خدمات دندانپزشکی دارای مزایا و معایب خاص خود است که برخی از آنها در درازمدت خود را به صورت عوارض نشان می دهند. بدین معنی که تعدادی از بیماران بعد از انجام عمل جراحی پیوند استخوان به عوارض خاصی دچار خواهند شد. برای نمونه هستند افرادی که پس از پیوند استخواندندان در برابر سرما و گرما حساس می شوند.
یکی دیگر از عوارض پیوند استخواندندان که ممکن است بیماران به آن مبتلا شوند، خونریزی و درد در ناحیه فک و دندان است که ورم را به همراه خود دارد. از این رو انجام مراقبت های اساسی پس از جراحی لازم و ضروری می باشد تا از پیوند استخوان دندان هایی که برای شما صورت گرفته است، به خوبی محافظت شود.
مراقبت های پس از پیوند استخوان در ایمپلنت چیست؟
برای فرار از پس زدن پیوند و اینکه معایب پیوند استخواندندان را به حداقل برسانیم نیاز است که موارد زیر به صورت کامل انجام شود:
- استراحت مطلق و عدم فعالیت های سنگین
- استفاده از مسواک نرم (مسواک مخصوص ایمپلنت)
- عدم مصرف دخانیات و کشیدن سیگار
- استفاده از دهانشویه های توصیه شده توسط متخصص ایمپلنت
- استفاده از محلول آب و نمک برای پیشگیری از بروز عفونت و باکتری
- استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورم
سخن پایانی
شما در این مقاله با پودر استخوان آشنا شدید. همچنین از معیب و عوارض های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
آیا پیوند استخوان دردناک هست؟
به هیچ عنوان پیوند استخوان جراحی دردناکی نیست… خیلی راحت و با بی حسی های معمول دندانپزشکی و توسط یک متخصص لثه بسیار حاذق، جراحی پیوند استخوان در مطب ما انجام میگیرد.
پیوند استخوان دندان چقدر طول میکشد؟
کل پروسه جراحی پیوند استخوان درمطب دندانپزشک و به مدت 30 تا 60 دقیقه بسته به وسعت ناحیه درمان، زمان میبرد. دو هفته از زمان پیوند تا کشیدن بخیه های پیوند استخوان یا سینوس لیفت زمان لازم داریم و معمولا 3تا6 ماه زمان جهت داشتن یک استخوان خوب زمان لازم است.