به طور معمول، سیمکشی دندان یا بریسها شامل سیمها و براکتهای دندان میشود. دندانها نامرتب به طور تدریجی در مدت حدود 2 سال صاف میشوند. بهبود ظاهر صورت و ترتیب مطلوب دندانها در دهان میتواند نتیجه نهایی این نوع درمان باشد. مردم به دلایل مختلف از جمله زیبایی، بهبود عملکرد جویدن و افزایش سلامت دندانها تمایل دارند که دندانهای آنها صاف و مرتب باشد. در صورتی که دندانها نامرتب باشند تمیز نگه داشتن آنها کاری دشوار است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی ارتودنسی، بسیاری از متخصصین ارتودنسی نوع جدیدی از بریس بنام ارتودنسی دیمون را با توجه به مزایای استفاده از آن هم برای سهولت در امر درمان، زیبایی ظاهری در صورت و همچنین کوتاه شدن مدت زمان استفاده از بریسهای ارتودنسی به بیمارانشان توصیه میکنند.
فهرست مطالب
- ارتودنسی دیمون چیست؟
- بریس سلف لیگیتینگ چیست؟
- دسته بندی براکت های دیمون چگونه است؟
- ترتیب و مراحل قرارگیری ارتودنسی دیمون چگونه است؟
- مزایای ارتودنسی دیمون چیست؟
- نواقص و مشکلات بریس های دیمون چیست؟
- نگهداری های لازم ارتودنسی دیمون چگونه است؟
- هزینهی بریسهای دیمون چقدر است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
ارتودنسی دیمون چیست؟
بریسهای دیمون بریس تنظیم شوندهای هستند که مشابه بریسهای فلزی عمل میکنند. این بریسها طوری طراحی شدهاند که به راحتی و سادگی میتوان آنها را تمیز نگه داشت.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عصب کشی مجدد دندان چیست را بخوانید. بدون نوارهای الاستیکی که باعث جذب و تجمع پلاکها میشوند، با وجود بریسهای دیمون میتوان بهداشت دهان و دندان را به راحتی در طول دوره درمان رعایت کرد.
بریس سلف لیگیتینگ چیست؟
بریسهای سلف لیگیتینگ درواقع وسیلهای برای ارتودنسی با روش دیمون هستند که از گیرههای مخصوص یا درهای فلزی که سیمهای قوسدار بریسها را در جای خود نگه میدارند به طور محدودی استفاده میکنند. یک مکانیزم کشویی دندانها را به تدریج حرکت میدهد تا آنها را صاف کند. این سیستم به نوارهای لاستیکی کوچکی که در بریسهای سنتی استفاده میشوند نیازی ندارد.
سازندگان بریسهای سلف لیگیتینگ و شرکتهای وابسته به آنها ادعا میکنند که درمان با بریسهای سلف لیگیتینگ سریعتر و با درد کمتری صورت میگیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مراقبت از دندان ها در بارداری را بخوایند. آنها همچنین ادعا میکنند که برای نصب این بریسها نیازی به آماده سازیهای دیگر مانند کشیدن دندان نیست.
دسته بندی براکت های دیمون چگونه است؟
به طور کلی می توانیم براکت های دیمون را در دو دسته بندی قرار دهیم که عبارتند از:
- فعال: لازم است تا برای فشار بیشتر به دندان ها و جا به جایی آن ها در این نوع براکت ها، از سیم ارتودنسی پهن تری استفاده شود. همچنین براکت های فعال، کنترل بیشتری از درمان را در دست دارند.
- غیر فعال: براکت های این نوع ارتودنسی نیاز به سیم های کوچکتری داشته تا با اصطکاک کمتر سبب حرکت آزادانه تر دندان ها شوند. استفاده از این نوع براکت ها معمولا در ابتدای درمان ارتودنسی دیمون می باشد.
ترتیب و مراحل قرارگیری ارتودنسی دیمون چگونه است؟
در ارتباط با ارتودنسی دیمون می توان گفت که براکت ها در این روش به شکل خودکار تنظیم شده و فشار لازم را بر روی دندان ها اعمال می کنند و در واقع همین موضوع سبب می شود تا دیگر به مراجعات ماهانه به مطب ارتودنسی برای تنظیم براکت های ارتودنسی نیازی نباشد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوایند مقاله درباره لمینت کریستالی را بخوانید.پس از اینکه دندان ها به مقدار معینی حرکت کردند، اعمال فشار دیگری بر روی دندان ها ایجاد شده تا به سمت صاف شدن حرکت کنند. مراحل ارتودنسی دیمون را در ادامه به طور کامل برای شما بررسی می کنیم:
تصویر برداری
در مرحله ی ابتدایی برای بررسی دقیق تر، ارتودنتیست از تصویر برداری های مربوطه استفاده می کند تا نوع روش درمانی را به طور دقیق انتخاب و بررسی نماید.
نصب براکت های دیمون
نصب براکت های دیمون بر روی دندان ها در یک جلسه و نهایتا تا یک ساعت انجام می گیرد. در این مرحله ارتودنتیست دندان ها را تمیز کرده و به کمک چسب مخصوصی براکت ها را بر روی دندان ها قرار می دهد. در ادامه برای بیمار به ایجاد کردن یک سیستم قوسی و سفارشی می پردازد. براکت های ارتودنسی دیمون با سیستم پیشرفته به طور اتوماتیک فشار لازم را بر روی دندان ها اعمال می کنند. در این مرحله بعد از اتمام کار، متخصص ارتودنسی در ارتباط با نحوه عمل براکت های ارتودنسی دیمون و نوع نگهداری از آن ها تمام توصیه های لازم را به شما می دهد.
تنظیم جلسات بعدی
پس از اینکه براکت ها در جلسه اول تنظیم شدند، برای تعویض سیم قوس دار و همچنین روند پیشرفت دندان ها، جلسات بعدی هماهنگ می شوند. یکی از مزیت های ارتودنسی دیمون این است که به تعداد جلسات کمتری برای مراجعه به مطب ارتودنسی نیاز دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی سریع چیست؟ را بخوانید.
برداشتن بریس ها
با توجه به مواردی مانند مهارت ارتودنتیست، نوع و شدت ناهنجاری و شرایط بیمار، روند درمان تعیین می گردد. البته تا حدودی این روش ارتودنسی روند درمانی سریع تری در ارتباط با دیگر روش های ارتودنسی دارد. در انتهای درمان نیز متخصص ارتودنسی قالبی از دندان های بیمار تهیه کرده و آن را برای ساخت پلاک نگهدارنده به لابراتوار ارسال می کند. تا زمانی که متخصص ارتودنسی صلاح می داند، بیمار باید از ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی استفاده داشته باشد. این کار باعث می شود، نتیجه مطلوب و مورد نظر به دست بیاید.
مزایای ارتودنسی دیمون چیست؟
این نوع روش درمانی، یک تحولی عظیم در علم ارتودنسی دندان است. بنابراین دارای مزیت ها و فواید بسیاری است که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم:
تعداد ویزیت های ارتودنسی کمتر در روش دیمون
درمان با روش دیمون به دلیل داشتن براکت هایی با سیستم و قابلیت باز و بسته شدن خودکار و همچنین عدم نیاز به کش های ارتودنسی، به تعداد مراجعات کمتری به مطب ارتودنسی نیاز دارند. زیرا به تنظیمات کمتری توسط ارتودنتیست نیازمند هستند. در واقع این نوع روش ارتودنسی با سیستمی طراحی شده، به منظور حرکت دندان ها در موقعیتی درست می پردازد.
ارتودنسی دیمون گرانتر اما به صرفه تر!
با وجود اینکه ارتودنسی دیمون هزینه ای گران تر از دیگر روش های ارتودنسی دندان دارد اما با داشتن مزیت های فراوان سبب شده تا مقرون به صرفه تر به حساب بیاید. که یکی از دلایل مهم آن، تعداد جلسات کمتر برای مراجعه به مطب ارتودنسی می باشد.
اصطکاک کمتر
زمانی که در درمان ارتودنسی نیازی به استفاده از کش های ارتودنسی نباشد، دندان ها دارای حرکتی آزادانه و بدون اصطکاک هستند. همین موضوع سبب عدم ایجاد ساییدگی و فرسایش دندان ها می شود.
کمتر شدن طول دوره درمان
ارتودنسی دیمون مدت زمان درمان کمتری نسبت به دیگر روش های درمانی دارد. مطابق با بررسی های صورت گرفته در این باره، این کاهش مدت زمان حدود 6 ماه می باشد.
همچنین کاهش میزان اصطکاک بین دندان ها به نوبه ی خود تاثیراتی در کاهش مدت زمان درمان با روش دیمون دارد.
تجربه درد کمتر
مطابق با نظر سنجی های صورت گرفته می توان گفت که بیماران در ارتودنسی دیمون درد بسیار کمتری را نسبت به دیگر روش های درمانی تجربه می کنند.
سلامت دهان و دندان بیشتر در ارتودنسی دیمون
پلاک ها و باکتری ها راحت تر می توانند زیر براکت های فلزی تجمع پیدا کنند. همچنین مصرف نوشیدنی ها و غذا های رنگی می توانند سبب تغییر رنگ کش ها شوند. در ارتودنسی دیمون به دلیل عدم نیاز به کش های ارتودنسی و با بهداشت دهان و دندان راحت تر، سلامت دهان و دندان بیشتر حفظ می گردد.
نواقص و مشکلات بریس های دیمون چیست؟
این براکت ها مانند سایر روش های ارتودنسی بی عیب و نقص نیستند. برخی از شناخته شده ترین معایب ارتودنسی دیمون عبارتند از:
- دارای سیم های فلزی می باشد که برای دیگران قابل مشاهده است. بنابراین شما نمی توانید به طور کلی از دست فلزی که در دهان است خلاص شوید. اما می توانید براکت های شفاف دیمون را انتخاب کنید تا از براکت های فلزی دوری کرده و دید براکت ها را به حداقل برسانید.
- پوشیدن براکت های دیمون در چند روز اول کمی آزار دهنده است تا زمانی که شما به آن عادت کنید.
- هزینه ارتودنسی در این نوع بیشتر از سایر انواع ارتودنسی است.
نگهداری های لازم ارتودنسی دیمون چگونه است؟
با وجود اینکه در مقاله بیان کردیم که بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی دیمون به دلیل عدم نیاز به کش های ارتودنسی راحت تر صورتی می گیرد، اما این نکته را توجه کنید که به هیچ عنوان نباید در رعایت بهداشت دهان و دندان خود سهل انگاری داشته باشید. به طور کلی تحت درمان هر نوع روش ارتودنسی که قرار دارید، باید روزانه حداقل دو بار مسواک بزنید و از نخ دندان برای تمیز کردن بین دندان های خود استفاده کنید. به طور کلی برخی از نکات دیگری که باید به آن ها توجه داشته باشید را در زیر بیان کردیم:
- جلساتی را که ارتودنتیست برای چکاپ روند درمان تعیین کرده است را پشت گوش نیندازید و به طور مرتب آن ها را پیگیری کنید.
- برای جلوگیری از آسیب رسیدن به براکت های دیمون، از مصرف و جویدن غذا های سفت و چسبنده مانند یخ، ته دیگ و یا آدامس اجتناب کنید.
- عادت های رفتاری مانند ناخن و یا مداد جویدن و یا باز کردن در نوشابه با دندان را ترک کنید.
- اگر عادت به دندان قروچه دارید با مشورت ارتودنتیست خود از نایت گارد استفاده داشته باشید.
هزینهی بریسهای دیمون چقدر است؟
هزینهی بریسهای دیمون چقدر است؟ قیمت بریسهای دیمون بین ۳۸۰۰ تا ۸۰۰۰ دلار است. قیمت آن به شدت مال اکلوژن و میزان اصلاح مورد نیاز شما بستگی دارد. هزینه بریسهای دیمون بیشتر از بریسهای فلزی سنتی است، اما نکتهی مثبت این است که اگر بیمه خصوصی داشته باشید، احتمالاً به پرداخت هزینههای درمان با سیستم دیمون کمک میکند. همچنین میتوانید از ارتودنتیست خود بپرسید که شرایطی برای پرداخت دارد. با این حال، بیمههای دولتی، به احتمال زیاد هزینهی این نوع بریسها را پرداخت نخواهند کرد.
سخن پایانی
شما دراین مقاله با ارتودنسی دیمون آشنا شدید.همچنین از عملکرد و انواع آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
برای بررسی و تنظیم براکت های دیمون هر چند وقت یک بار باید به مطب دندانپزشکی مراجعه شود؟
با توجه به اینکه براکت های دیمون دارای سیستمی پیشرفته هستند، هر 8 هفته یک بار برای بررسی روند درمان باید به مطب ارتودنسی مراجعه شود که مراجعات کمتر می تواند دلیلی بر درد کمتر این نوع روش ارتودنسی دندان باشد.
ارتودنسی دیمون چقدر سریعتر از ارتودنسی ثابت سنتی کار می کند؟
قرار نیست از ارتودنسی دیمون توقع معجزه داشته باشید. اما آنچه که درباره این نوع ارتودنسی مهم است کارایی و سرعت بالاتر آن نسبت به روش های سنتی است. زیرا نیازی به مراجعات مکرر به ارتودنتیست ندارد. سرعت حرکت دادن دندان ها در طول هر ماه محدودیت هایی دارد و با ارتودنسی دیمون نمی توان طول درمان ارتودنسی را به کمتر از 6 ماه تغییر داد.