درمان های دندانپزشکیمشاوره دندانپزشکی

پرکردن دندان با مواد سیاه یا مواد سفید؟ کدام بهتر است؟

شاید به تازگی قصد انجام درمان های دندان پزشکی و پرکردن دندان خود را دارید و قصد دارید اطلاعاتی را در رابطه با اینکه پر کردن دندان با مواد سفید یا سیاه؟ بهتر است و هرکدام چه مزایا و معایبی دارند را کسب کنید. در واقع این سوال بسیاری از بیماران مراجعه کننده به مطب است. مقاله امروز نیز ما در همین مورد می باشد با مطالعه آن می توانید اطلاعات کامل را در این خصوص کسب کنید.


فهرست مطالب


درباره پر کننده های دندان سفید و سیاه

در واقع برای پر کردن دندان از دو نوع ماده سفید یا کامپوزیت و ماده سیاه یا آمالگام استفاده می شود. هردو آن ها مواد ترمیمی هستند که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار می گیرند، بهتر است که قبل از پر کردن دندان توسط دندانپزشک، بیمار اطلاعاتی از پرکننده های دندان سیاه و سفید داشته باشد و تفاوت آن ها را بداند تا پس از تصمیم گیری در مورد پر کردن دندان با هرکدام از مواد، درک بهتری از نوع درمان خود داشته باشد. کسب این اطلاعات تنها با مطالعه مطالب درباره آن ها امکان پذیر می باشد.

1- پرکردن دندان با مواد سیاه یا آمالگام

از قدیمی ترین مواد ترمیمی در پر کردن دندان مواد سیاه یا آمالگام می باشد. این مواد تشکیل شده از ترکیب جیوه مایع با فلزاتی مانند قلع، مس، نقره و … می باشند، درواقع پس از مخلوط کردن این مواد در دستگاه مخصوص، ماده ای خمیری حاصل می شود که دندان پزشک چند دقیقه فرصت دارد تا آن ها را با فرم دلخواه و متناسب با دندان بیمار در داخل دندان قرار دهد.

پرکردن دندان

پس از گذشت چند دقیقه آمالگام سفت و سخت می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ایمپلنت دندان بدون جراحی را بخوانید.

مزایای استفاده از آمالگام:

از مزایای استفاده از آمالگام (مواد پرکننده دندان سیاه رنگ) می توان به این موارد اشاره کرد:

  • قیمت مناسب
    پرکردن دندان با آمالگام هزینه و قیمت مناسبی نسبت به مواد سفید یا کامپوزیت دارد و باعث می شود بسیاری از افراد برای پر کردن دندان هایشان از این مواد استفاه کنند تا تعداد بیشتری از دندان های خود را ترمیم کنند.
  • مقاومت در برابر سایش
    به مرور زمان دندان ها دچار سایش می شوند، مواد آمالگام مقاومت بیشتری در برابر سایش نسبت به مواد کامپوزیت دارند.
  • طول عمر بالا
    مواد آمالگام طول عمر حدود 10 تا 15 ساله دارند.
    دوام و مقاومت بالای آمالگام و پوسیدگی کم از مزایای استفاده از مواد سیاه در پر کردن دندان می باشد.

معایب استفاده از مواد سیاه یا آمالگام:

بهتر است که قبل از انتخاب این مواد برای پر کردن دندان هایتان از معایب آن هم آگاهی داشته باشید. از معایب مواد سیاه برای پر کردن دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رنگ آمالگام
    از معایب استفاده از مواد آمالگام رنگ آن می باشد، رنگ آمالگام با رنگ سایر دندان ها مطابقت ندارد و در زیبایی ظاهری دندان ها تاثیر گذار است.
  • حذف برخی از قسمت های دندان
    برای پر کردن دندان با استفاده از مواد آمالگام لازم است که بعضی قسمت های سالم دندان برای چسبندگی بهتر آمالگام حذف شوند، دندان باید تا حدی تراش داده شود تا حفره ای به صورت گیردار ایجاد شود.
  • مقاومت کم در برابر غذاهای سرد و گرم
    استفاده از غذاهای سرد و گرم ممکن است باعث پوسیدگی برخی دندان ها شود ولی آمالگام در برابر این نوع غذاها مقاومت بسیار کمی دارد و مصرف این گونه غذاها ممکن است سبب ترک خوردگی و شکستگی دندان پوسیده شود.
  • جیوه موجود در آمالگام
    برخی افراد به جیوه موجود در آمالگام حساسیت دارند.

2- پرکردن دندان با مواد سفید یا کامپوزیت

کامپوزیت نوعی پلیمر هم رنگ دندان است که برای پرکردن دندان استفاده می شود و با حروفی مانند A3 و B2 نامگذاری می شود. این ماده به صورت خمیری شکل می باشد و در رنگ های مختلف تولید می شود. از کامپوزیت می توان برای پرکردن دندان های جلو و عقب استفاده کرد. دندانپزشک ابتدا کامپوزیت را که به صورت خمیری می باشد، داخل دندان قرار می دهد و سپس فرم مناسب به آن می دهد، در آخر نور آبی رنگ دستگاهی که طول موج مشخصی تولید می کند را به دندان میتاباند، این نور باعث می شود که مواد کامپوزیت سفت و سخت شوند.

مواد سفید کامپوزیت هر روز در حال تغییر و پیشرفت می باشند. محققان و متخصصان همراه در حال تلاش هستند تا موادی ایده آل برای پر کردن دندان ها را تولید کنند. به طور کلی از مواد کامپوزیت و سفید بیشتر برای دندان های جلو که در معرض دید می باشند و در زیبایی تاثیرگذار هستند استفاده می شود، برای پرکردن دندان های عقبی و خلفی بیشتر از مواد سیاه استفاده می شود. حال بهتر است در مورد مزایا و معایب کامپوزیت نکاتی را بیان کنیم.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع روش های ترمیم دندان را بخوانید.

مزایای استفاده از مواد سفید یا کامپوزیت:

  • زیبایی
    به دلیل هم رنگ بودن مواد کامپوزیت با دندان ها استفاده از آن ها تاثیر زیادی در زیبایی ظاهری دندان ها می گذارد.
  • چسبندگی خوب
    به دلیل پیوند شیمیایی خوبی که مواد کامپوزیتی با مولکول های بدن برقرار می کنند، مواد کامپوزیتی می توانند چسبندگی بسیار خوبی با دندان ها داشته باشند.
  • برطرف کردن معایب ظاهری دندان ها
    به دلیل همرنگ بودن این مواد با دندان ها از آن ها میتوان برای ترمیم شکستگی های ظاهر دندان ها مخصوصا دندان هایی جلویی استفاده کرد.
  • عدم نیاز به تراش زیاد دندان
    برخلاف آمالگام، برای استفاده از کامپوزیت در پرکردن دندان نیازی به تراش زیاد نیست و دندان راحت تر و سریع تر پر می شود.

معایب استفاه از کامپوزیت:

  • فرسودگی
    مواد کامپوزیت در برابر آمالگام زودتر فرسوده می شوند.
  • هزینه بالا
    هزینه پرکردن دندان با مواد کامپوزیت دوبرابر آمالگام می باشد.

3- پرکردن دندان با طلا

در قدیم پر کردن دندان با طلا بسیار شایع بوده است، ورقه های طلا ماندگاری بسیار خوبی دارند و در برابر سایش بسیار مقاوم هستند، تنها عیب آن هزینه بسیار زیاد طلا نسبت به روش های دیگر است.

بهترین مواد پرکننده دندان کدام است؟

همه افراد برای پر کردن دندان می توان از مواد سیاه یا سفید استفاده کنند. پرکردن دندان با مواد سفید یا مواد سیاه بستگی به شرایط دندان، جایی که دندان قرار دارد و شرایط مالی بیمار دارد که می توان با مشورت دندانپزشک بهترین انتخاب را در این خصوص انجام داد. به طور کلی صرف نظر از هزینه برای دندان های جلو بهتر است از مواد سفید یا کامپوزیت برای ترمیم و پر کردن دندان استفاده کرد و برای دندان های خلفی می توان از آمالگام یا ماده سیاه استفاده نمود.

در نهایت رعایت بهداشت پس از پر کردن دندان بسیار اهمیت دارد، مسواک زدن تمام سطوح روی دهان را تمیز می کند و همچنین لازم است که حداقل یک بار در روز با استفاده از نخ دندان، بین دندان ها را تمیز کنید. و در نهایت جهت معاینه و جلوگیری از بروز پوسیدگی بهتر است که هر 6 ماه یک بار به دندان پزشک مراجعه کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشنایی با جراحی فک را بخوانید.

توصیه های بعد از پرکردن دندان

رعایت بهداشت پس از پر کردن دندان بسیار اهمیت دارد، مسواک زدن تمام سطوح روی دهان را تمیز می کند ولی برای حذف پلاک های بین دندانی لازم است که بین دندان ها را حداقل یک بار در روز با استفاده از نخ دندان تمیز کنید. جهت معاینه و جلوگیری از بروز پوسیدگی بهتر است که هر 6 ماه یک بار به دندان پزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با انواع مواد پرکننده دندان آشنا شدید. همچنین از کیفیت هرکدام از آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

طول عمر آمالگام بیشتر است یا کامپوریت دندان؟

کامپوزیت دندان در سال های اخیر به پیشرفت های خیلی خوبی رسیده است ولی طول عمر و دوام آمالگام دندان بیشتر می باشد.

آیا جیوه می تواند بر سلامت بیمار تاثیر بگذارد؟

جیوه به تنهایی سمی است ولی وقتی با فلزات دیگر ترکیب می شود، خواص خود را از دست می دهد و تبدیل به آلیاژ جدیدی می شود که تنها برای محیط زیست خطرناک است و خطری برای سلامتی بیماران ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا