بشما در دوران بارداری خود برای سلامت دهان و دندانتان چه می کنید؟ آیا می دانید که به دلیل تغییرات هورمونی در این دوران، سلامت دهان و دندانتان در معرض خطر است؟ اگر شما التهات سطحی و دردهای کوچک را جدی نگیرید، می تواند به معظلات عمیق تری بینجامد. طبق تحقیقات انجامشده، ارتباطی بین این بیماری و داشتن یک نوزاد نارس یا کموزن وجود دارد. همچنین نوزاد متولدشده، بیشتر در معرض مشکلات تنفسی مانند آسم و یا عفونتهای گوش قرار دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا مراقبتهای دندانی در این نُه ماههی مهم را بررسی نمائیم.
نکاتی برای نگهداری دندان ها و لثه در بارداری
دندانها کاملا تحت تاثیر آنچه میخورید و مینوشید، هستند. دفعات خوردن و نوشیدن در طول روز، مدت زمان باقی ماندن غذا بر روی دندانها و برخی موارد دیگر در سلامت دندانها نقش دارند. همچنین بهجز آنچه میخورید و مینوشید، عوامل دیگری میتوانند در طول عمر دندانها و سلامتی لثهها نقش داشته باشند؛ مانند جنس دندانهای شما و چگونگی مراقبت شما از آنها.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اهمیت تغذیه در سلامت دندان را بخوانید.
در اینجا به مهمترین توصیهها در ارتباط با سلامت دهان و دندان در طول دوران بارداری اشاره میکنیم:
- دندانهای خود را حداقل دو بار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- دندانهای خود را هر شب قبل از خواب، نخ دندان بکشید.
- بین وعدههای غذایی و میان وعدهها، آب بنوشید.
- از نوشیدن مکرر مایعات شیرین خودداری کنید.
- دندانهای خود را بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید. اگر امکان این کار وجود ندارد، دهان خود را با آب یا دهانشویه حاوی فلوراید بشویید.
- غذاهای سالم بخورید. از خوردن غذاهای شیرین و چسبناک بپرهیزید.
- اگر گاهی شیرینی میخورید، سعی کنید که آن را در بین وعده غذایی خود میل کنید.
- از کشیدن سیگار و خوردن الکل در دوران بارداری جدا پرهیز کنید.
- استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید میتواند باعث شادابی دندانها و محافظت از آنها شود.
مجوز عصبکشی دندان در بارداری
دندان عفونی یا با پوسیدگی گسترده نیاز به درمان سریع دارد. عصبکشی (روت کانال)یکی از متداولترین درمانهای این ناراحتی است که در آن پالپ زیر دندان عفونی قبل از پخش شدن عفونت در ناحیه پری اپیکال برداشته میشود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله از ارتودنسی چگونه مراقبت کنیم؟ را بخوانید.
از آنجایی که احتمال دارد وضعیت نامناسب دهان و دندان به جنین آسیب بزند، عصبکشی باید در صورت ضرورت انجام شود. عصبکشی غالباً درمانی ضروری است و به نفع مادر و جنین است. پس از عصبکشی مانند هر درمان دیگری احتمال بروز عوارض وجود دارد، هر چند عصبکشی حداقل خطر را برای مادر و جنین دارد.
مجوز x-ray دندان در بارداری
به بانوان باردار توصیه میکنیم که هر زمان در طول این نه ماه به دندانپزشک مراجعه کردند، حتماً باردار بودن خود را به دندانپزشک اطلاع دهید تا هم از درمانهای خاص دوران بارداری برخوردار شوند و هم دندانپزشک احتیاط و مراقبت بیشتری را به کار بگیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دلایل بوی بد دهان را بخوانید. اگر به دلایل اورژانسی یا ضرورت تشخیص مشکل دندانی نیاز به x-ray دندان باشد، دندانپزشک تمام نکات احتیاطی لازم را برای محافظت از مادر و جنین رعایت میکند. دندانپزشک از پیشبند سربی و گردنبند تیروئیدی برای محافظت از شکم، تیروئید و بقیه قسمتهای بدن استفاده میکند.
بیماری های لثه بر اثر هورمونهای بارداری
هورمونهای بارداری میتوانند برخی از زنان را در معرض بیماریهای لثه قرار دهند. دو بیماری مهم که در اثر ترشح این هورمونها به وجود میآیند را در اینجا موردبررسی قرار میدهیم:
التهاب یا عفونت لثه
التهاب لثه معمولا در سهماهه اول بارداری اتفاق میافتد. علائم این بیماری شامل مواردی چون تورم لثه و خونریزی است که خونریزی معمولا در هنگام مسواک زدن و یا کشیدن نخ دندان اتفاق میافتد.
بیماری پریودنتال
این بیماری باعث عفونت برخی قسمتهای دهان مانند لثه میشود. درواقع عدم درمان بیماری التهاب لثه باعث بروز بیماری پریودنتال میشود که نسبت به بیماری التهاب لثه، خطرناکتر است و میتواند منجر به از دست دادن دندان شود.
بهطورکلی اگر در دوران بارداری، مشکل لثه دارید، مهم است که قبل از زایمان به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اکثر بیماریهای لثه که به دلیل ترشح هورمونهای بارداری به وجود آمدهاند، پس از تولد نوزاد برطرف میشوند؛ اما در برخی زنان به علت شدت بالای بیماری، پس از بارداری، خودبهخود رفع نمیشوند و باید توسط دندانپزشک درمان شوند.
با رفلاکس معده در بارداری چه کنیم؟
در دوران بارداری، تهوع و استفراغ میتواند اسیدهای معده را وارد دهان شما کند. اسیدهای معده سطح دندان را میپوشانند و بدین ترتیب به مینای دندان آسیب میرسانند. همچنین خطر پوسیدگی را افزایش میدهند. اگر رفلاکس معده دارید، به این نکات توجه کنید:
- از مسواک زدن، بلافاصله پس از استفراغ خودداری کنید؛ زیرا زمانی که دندان با اسید معده پوشانده شده است، مسواک زدن میتواند به مینای دندان آسیب برساند و آن را خراشیده کند.
- پس از استفراغ، دهان خود را بشویید و سپس از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
- اگر دهانشویه حاوی فلوراید ندارید، کمی خمیردندان حاوی فلوراید را روی انگشت خود قرار دهید و آن را روی دندانهای خود بمالید. در پایان، دهان خود را کاملا با آب شستوشو دهید.
سخن پایانی
در این محتوا درباره محافظت از دندانها و لثه در دوران بارداری و مشکلات این دوران خواندیم. به یاد داشته باشید که مطالعات ضد و نقیضی در مورد اثرات مضر داروهای دندانپزشکی بر روی جنین وجود دارد. یکی از بیشترین داروهای مورد استفاده، لیدوکائین است. با توجه به این که این دارو از جفت عبور میکند بهتر است که میزان استفاده از آن کنترل شده باشد. اما مهم است که خانم باردار در هنگام دندانپزشکی درد زیادی را تحمل نکند.