درمان های دندانپزشکی

آشنایی با دلایل لق شدن دندان دائمی + بررسی روشهای درمان و پیشگیری از آن

دندان ها، این اعضای حیاتی برای جویدن غذا و تکلم چقدر برای شما مهم هستند؟ برای کودکان، لق شدن و افتادن دندان‌ها امری عادی و طبیعی است. لازم است که دندان‌های شیری بیافتند تا دندان‌های دائمی در جای آن رشد کنند. اما لق شدن دندان‌های دائمی می‌تواند جای نگرانی داشته و نشان‌دهنده مشکلی جدی باشد. دندان‌ها در بزرگسالان عضوی حیاتی‌ست که باید بصورت دائمی برای جویدن و خوردن از آن استفاده کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره لق شدن دندان دائمی و علل آن اطلاعات بیشتری بدست آورید.


فهرست مطالب:


علل لق شدن دندان های دائمی چیست؟

دلایل متعددی بری این اتفاق وجود دارند. یادتان باشد لق شدن دندان‌ها یک مسئله جدی‌ست. در ادامه علل مختلفی برای لق شدن دندان‌های دائمی را بررسی می‌کنیم.البته برای کسب اطلاعا بیشتر میتوانید مقاله جراحی لثه با لیزر را بخوانید.

بیماری‌های پریودنتال را دست کم نگیرید!

بیماری پریودنتال نه ‌تنها بر لثه‌های شما اثر می‌گذارد، بلکه رباط‌ها و استخوانی که از دندان شما پشتیبانی می‌کند را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. بیماری‌های پریودنتال یکی از شایع‌ترین علل لقی و جابه‌جایی دندان‌ها به شمار می‌رود. خوشبختانه از بیماری‌ پریودنتال می‌توان با رعایت سلامت و بهداشت دهان، به‌سادگی پیشگیری نمود. بنابراین شما نباید اجازه دهید که شدت این بیماری به جایی برسد که موجب بروز پاکت پریودنتال و لق شدن دندان شود. رعایت بهداشت دهان و دندان ازجمله مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به‌طور صحیح و مرتب و نیز مراجعه منظم به دندانپزشک دو بار در هر سال، مهم‌ترین نکات در پیشگیری از بیماری‌های پریودنتال محسوب می‌شود.

هورمون‌های دوران بارداری عاملی برای لق شدن دندان

بالا رفتن میزان هورمون‌های پروژسترون و استروژن در دوران بارداری می‌تواند باعث نرمی و شل شدن رباط‌ها و استخوان اطراف دندان‌ها شود که در نتیجه آن ممکن است دندان‌ها لق شوند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بریج دندان یا پل دندانی را بخوانید.

هورومون‌های بارداری و مشکلات دندان

خوشبختانه این عارضه معمولاً به‌صورت موقتی است و منجر به از دست رفتن دندان‌ها نخواهد شد، مگر آنکه بیماری‌ها و عوارض دیگری از قبیل بیماری‌های پریودنتال برای شخص به وجود بیاید. بااین‌حال ریسک نکنید و با مشاهده اولین علائم لقی دندان در دوران بارداری حتماً به دندانپزشک خود مراجعه و با او مشورت کنید.

پوکی استخوان دلیلی محکم برای لق شدن دندان دائمی

پوکی استخوان می‌تواند هم در مردان و هم در زنان ایجاد شود. این عارضه باعث می‌شود که تراکم استخوان‌های موجود در سراسر بدن کاهش یابد و استخوان‌ها در مقابل شکستگی، آسیب‌پذیرتر شوند. هنگامی‌که تراکم استخوان اطراف دندان‌ها کاهش پیدا می‌کند، می‌تواند باعث لق شدن دندان‌ها شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پروتز دندان چیست را بخوانید.

آبسه

هنگام تشکیل آبسه، از بین رفتن استخوان به تدریج از انتهای ریشه دندان شروع می شود، اما این شرایط می تواند نواحی اطراف دندان را نیز در بر گیرد. با گذشت زمان، با گسترش و پیشرفت آبسه و فرآیند از بین رفتن استخوان، دندان فرد لق می شود. در صورتی که علت ایجاد آبسه درمان شده و بخش های آسیب دیده دندان پر شود، بدن فرآیند بهبود استخوان و ناحیه آسیب دیده را شروع کرده و این بخش ها به تدریج ترمیم پیدا می کنند.

ضربه شدید و تروما عامل لق شدن دندان دائمی

هنگامی‌که ضربه یا نیروی شدیدی بر دندان‌ها وارد می‌شود، رباط پریودنتال و بافت همبندی که دندان‌ها را در جایگاه خود محکم نگه می‌دارد، ممکن است دچار کشیدگی و آسیب‌دیدگی شود. کشیدگی رباط پریودنتال می‌تواند باعث لق شدن دندان‌ها شود. این حالت هنگامی اتفاق می‌افتد که شما شب‌ها در هنگام خواب به‌طور مرتب دندان‌ها را به روی هم می‌سایید یا آرواره‌های خود را به روی هم فشار می‌دهید و یا دندان‌های ردیف بالا و پایین شما هم‌ردیف نیستند و به‌طور منظم بر روی یکدیگر قرار نمی‌گیرند.

هر آسیبی که به خاطر زمین خوردن یا مصدومیت در تصادفات بر دهان شما وارد شود، می‌تواند به رباط‌ها و استخوان اطراف دندان نیز آسیب وارد کند. بنابراین مصدومیت‌ها و ضرب‌دیدگی‌های ناحیه دهان را جدی بگیرید و فوراً برای بررسی وضعیت خود به دندانپزشک مراجعه کنید. یکی از اختلالات موثر دیگر که برخی کودکان به آن مبتلا هستند و تبعات بسیاری بدنبال دارد، اختلال مکیدن انگشت است. با کلیک بر روی لینک با این پیامدها بیشتر آشنا شوید.

هنگام لق شدن دندان دائمی چه کنیم؟

اگر حس کردید که یک یا چند دندان دائمی شما لق شده، اقدامات زیر را در نظر بگیرید:

سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید

البته این پاسخ واضحی است. اما برخی از افراد به دلیل ترس از نیاز به انجام درمان های هزینه بر از مراجعه به دندانپزشک در این شرایط خودداری می کنند، در حالی که همیشه این طور نیست. درمان مشکل در اولین فرصت برای شما بهتر است. بهتر است بدانید که سلامت دهان و دندان بر کل سیستم بدن تاثیر مثبت دارد. اجازه دهید دندانپزشک در مورد درمان های لازم با شما صحبت کند. اگر دچار اضطراب و ترس از دندانپزشکی هستید، اجازه ندهید این ترس سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهد.

با دندان لق بازی نکنید!

لق شدن دندان دائمی مسئله مهمی است. آن را فشار ندهید یا از جای خود حرکت ندهید. با وسوسه زبان زدن به آن یا لمس با انگشت مقابله کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت لق شدن ایمپلنت دندان را بخوانید.

لق شدن دندان دائمی

اگر مطمئن هستید که در نهایت باید این دندان را بکشید، سعی در کشیدن آن نداشته باشید. انجام این کار ریسک ابتلا به عفونت و خونریزی شدید را افزایش می دهد و نیازی نیست که بگوییم ممکن است تکه ای از ریشه در حفره دندان باقی بماند. این کار را به دست متخصص بسپارید.

غذاها و خوراکی های سفت و سخت ممنوع!

از گاز زدن غذاهای سخت مانند سیب، یا پاپ کورن که ممکن است بین دندان ها گیر کنند دوری کنید. همچنین بهتر است تا زمان مراجعه به دندانپزشک از مصرف مواد چسبناک نیز به شدت پرهیز کنید.

با احتیاط اما مُصرّتر آن را تمیز کنید

از هر تلاشی برای تمیز نگه داشتن دندان فروگذار نباشید، اما به یاد داشته باشید که نمی توانید آن را مانند قبل مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. دهان را با دهانشویه ملایم تمیز کنید تا قطعات باقی مانده غذا از آن خارج شود.

لق شدن دندان در ارتودنسی

بریس‌های ارتودنسی و دیگر لوازم مشابه، قطعا دندان‌های شما را سست می‌کنند. هرچند، این امر نمی‌تواند منجر به افتادن دندان شود. در دو روز اول درمان، دندان‌ها بسیار سست خواهند شد و این باعث می‌شود که شما احساس کنید دندان‌هایتان در حال افتادن هستند. متخصص ارتودنسی شما احتمالا پیش از اینکه شما درمان را متوقف کنید، این قضیه را برای شما روشن خواهد کرد، زیرا بسیاری از بیماران از لق شدن بیش از حد دندان‌ها بسیار نگران می‌شوند.ریشه‌های دندان‌ها در بسیاری از بیماران تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند

در درصد بسیار کمی از بیماران ارتودنسی، ریشه‌ها کوتاه می‌شوند و ممکن است تغییر شکل پیدا کنند. هرچند این اتفاق بسیار نادر است. معمولا کوتاه شدن ریشه با درمان طولانی مدت ارتودنسی ایجاد می‌شود. اگر شما بیش از 3 سال از بریس خود استفاده می‌کنید، ممکن است در معرض خطر تغییر طول و شکل ریشه‌های خود باشید. همچنین بعضی از مردم به علت ژنتیکی مستعد ایجاد ریشه‌های کوتاه‌تر هستند، و این روند با استفاده از بریس‌های ارتودنسی سریع‌تر می‌شود.

این به‌طور معمول منجر به لق شدن دندان نمی‌شود. به گفته دانشمندان، طول ریشه‌ها می‌تواند بدون ایجاد هیچ‌گونه تغییری در ثبات دندان‌ها به نصف کاهش یابد. بنابراين کوتاه شدن ريشه به پيامدهاي طولاني‌مدت منجر نخواهد شد.

بررسی روش های درمان برای لق شدن دندان دائمی

درمان های معمول برای مشکل لق شدن دندان به شرح زیر هستند:

جرم گیری و تسطیح ریشه

مسواک زدن و نخ دندان کشیدن حداقل برای دو بار در روز بهترین راه برای جلوگیری از التهاب لثه است، اما این روش ها برای درمان لق شدن دندان در هنگام ایجاد آن کافی نیست. جرم گیری دندان و تسطیح ریشه دو روش رایج برای کمک به تقویت ریشه های دندان در شرایطی است که این ریشه ها به خاطر بیماری ضعیف شده اند. جرم گیری فرآیندی است که در آن پلاک های ایجاد شده در سطح دندان و ریشه آن پاک می شوند.

جرم گیری و تسطیح ریشه

در مقابل، تسطیح ریشه مربوط به تمیز کردن عمیق تر دندان ها است که در آن یک بخش از عاج دندان یا سطح ریشه که به خاطر پلاک آسیب دیده اند، برداشته می شود. در صورتی که بیمار از دندان های خود با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم پس از درمان مراقبت کند، خونریزی لثه ها در اکثر موارد درمان شده و دندان ها در محل خود در طول چند هفته محکم می شوند.

اسپلینت ها

اسپلینت دندان معمولاً از مواد رزین کامپوزیت دندان و سیم ساخته می شوند و با استفاده از آنها دندان لق شده به دندان های مجاور آن بسته شده و دندان های سالم به عنوان تکیه گاه برای دندان لق شده عمل می کنند. با انجام این کار لقی دندان در طول دوره تقویت و بهبود بافت لثه اطراف ریشه در محل خود درمان می شود . طول مدت مورد نیاز برای باقی ماندن اسپلینت در محل در بین افراد مختلف متفاوت است، اما معمولاً لازم است از اسپلینت برای چند هفته تا چند ماه تا زمان ترمیم کافی استفاده شود.

محافظ دهان برای دندان دائمی

محافظ دهان رایج ترین روش درمانی مورد استفاده برای لقی دندان به خاطر ساییدن دندان در خواب (دندان قروچه) است. محافظ دهان معمولاً نرم است و به صورت یک لایه محافظ بر روی دندان ها قرار می گیرد و به این ترتیب از ایجاد تماس مستقیم بین دندان های ردیف بالا و پایین دهان و ساییدگی دندان جلوگیری می کند.

محافظ دهان

به هر حال امروزه انواع مختلف محافظ های دهان در بازار موجود است و افراد بیمار می توانند با توجه به توصیه پزشک نوع مناسب آن را برای خود تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهند.

کشیدن دندان دائمی

اگر دندانتان نگه داشته نمی شود، دندان‌پزشک آن را می کشد و به جای آن یا دندان می کارد، دندان های مصنوعی را به دندان های طبیعی وصل می کند و یا یک دندان مصنوعی می گذارد. تا زمانی که به دندان‌پزشکتان مراجعه می کنید، مطمئن شوید که با یک مسواک نرم مسواک می زنید نیز از ضدعفونی کننده دهان استفاده کنید. از مصرف غذاهای قندی و اسیدی خودداری کنید و موادغذایی سرشار از کلسیم مصرف کنید.

 ایمپلنت

دندان هایی که به خودی خود محکم نمی شوند و عکس العمل مناسب به روش های درمانی مثل اسپلینت، جرم گیری و محافظ دهان نشان نمی دهند، ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی برای ترمیم و تثبیت شدن داشته باشند. در این حالت جراح دهان اغلب می تواند ریشه های دندان را در محل ریشه تقویت کند یا به سادگی دندان آسیب دیده را کشیده و آن را با ایمپلنت دندان جایگزین کند.

ایمپلنت

ایمپلنت ها معمولاً شبیه دندان های واقعی هستند در واقع ایمپلنت کاشت دندان طبیعی بوده ، اما از مواد پلاستیکی و رزین های با دوام ساخته شده و به استخوان فک پیچ می شوند. به علت اینکه روش درمانی ایمپلنت یک روش تهاجمی است و هزینه  ایمپلنت، نسبتاً گران است، استفاده از ایمپلنت معمولاً تا زمانی که دندان لق شده دارای مشکلات جدی یا مسائل زیبایی طرح لبخند غیر قابل درمان نباشد، به فرد بیمار توصیه نمی شود.برای صاف کردن و مرتب کردن دندان های کج بعد از لق شدن و افتادن که به آن درمان ارتودنسی هم گفته می‌شود دندان‌ها، در همان قوسی که در کنار هم قرار گرفته‌اند، با استفاده از بریس جابجا شده و صاف‌تر می‌شوند. برای صاف کردن دندان‌ها چندین روش وجود دارد.

چگونه از لق شدن دندان‌ های دائمی جلوگیری نماییم؟

شما می توانید با رعایت موارد زیر از لق شدن و آسیب دیدن دندان های خود جلوگیری کنید و استحکام دندان های خود را افزایش دهید:

  • رعایت اصول بهداشت دهان و دندان
  • دوری از عادات بد استفاده از دندان
  • مراقبت از دندان در برابر آسیب های فیزیکی
  • هر چند وقت یکبار به دندانپزشک برای بررسی دندان ها مراجعه نمایید
  • رفع مشکلات لثه و پیشگیری از عفونت آن
  • عدم مصرف مواد مضر شیمیایی مانند شکلات های مختلف قندی به مقدار زیاد
  • عدم مصرف مواد مخدر

سخن پایانی

شما دراین مقاله با دلایل لق شدن دندان دائمی آشنا شدید.همچنین از روشهای درمان و پیشگیری از آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا جرم گیری می تواند مانعی بر لق شدن دندان ها باشد؟

دندانپزشک متخصص با انجام جرم گیری دندان می تواند جرم و پلاک تشکیل شده بر روی دندان ها را از بین برده که به این طریق کمک موثری به حفظ سلامت دهان و دندان خواهد کرد.

لق شدن دندان‌ها در اثر سن به چه ترتیب است؟

کودکان معمولاً اولین دندان‌های خود را در حدود یک‌سالگی به دست می‌آورند و بین ۴ الی ۶ سالگی با لق شدن دندان شیری خود، آنها را از دست می‌دهند. با این‌ حال، در موارد نادر، ممکن است نوزادان و یا کودکان نو پا ، دندان‌های جدید خود را از دست بدهند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا