دندانپزشکی کودکان

فلوراید تراپی دندان کودکان

 مینای دندان لایه محافظ بیرونی هر دندان است. پوسیدگی دندان هنگامی رخ می‌دهد، باکتری‌های تولیدکننده اسید مینای سخت محافظت‌کننده دندان‌ها را حل می‌کنند. آیا شما هم فکر می کنید پیشگیری از پوسیدگی بهتر از درمان آن است؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره فلوراید تراپی دندان بعنوان یک راه پیشگیرانه مناسب، آشنا شوید.

فلوراید چرا برای دندان ها مفید است؟

فلوراید یک ماده معدنی است که بطور طبیعی در غذا و آب یافت می شود. فلوراید تراپی می تواند به تقویت مینای دندان و ترمیم سوراخ های ایجاد شده در آن با جایگزین کردن مواد معدنی از بین رفته در نتیجه گذشت زمان کمک کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ترومای دندان کودکان را بخوانید. پس از اینکه دندان های شما در معرض فلوراید قرار گرفت، مقاومت آنها در برابر اسید افزایش یافته و به این ترتیب امکان ایجاد پوسیدگی در آنها کاهش پیدا خواهد کرد. وارنیش فلوراید ، فلوراید موضعی است که برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فلوراید تراپی دندان

خمیردندان‌های حاوی فلوراید نیز نوع دیگری از فلورایدهای موضعی هستند و هر دو بر روی سطح دندان استفاده می‌شوند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اختلال مکیدن انگشت در کودکان را بخوانید. وارنیش فلوراید تراپی در بزرگسالان نیز بسیار موثراست به خصوص در مواردی مانند خشکی دهان (طبیعی یا به علت مصرف دارو)، تحلیل لثه و دندانهای حساس، پوسیدگی حداقل یک دندان در یک سال اخیر، وجود روکش در دهان، بیماران تحت درمان ارتودنسی و بیماران سرطانی که رادیوتراپی میشوند.

فلوراید تراپی ضروری برای افرادی که:

این نوع درمان نه ‌تنها بر روی دندان‌های کودکان انجام می‌شود بلکه بزرگسالان نیز می‌توانند از مزایای فلوراید تراپی بهره‌مند شوند. بهترین متقاضیان فلورایدتراپی افرادی هستند که :

  • دارای دندان‌های حساس هستند.
  • مبتلا به پوسیدگی مکرر دندانی هستند.
  • به‌دلیل بیماری لثه و ریشه دندان‌های آن‌ها بیشتر در معرض ابتلا به پوسیدگی هستند.
  • نسبت به مسواک و نخ‌دندان بی‌اهمیت هستند.
  • دهانشان خشک است.
  • نوشابه و یا نوشیدنی‌های اسیدی زیاد مصرف می‌کنند.
  • چندین بار اقدام به پرکردن دندان و یا مینای دندان کردند.
  • رشد دندان‌هایشان با مشکل همراه است.
  • تحت ارتودنسی هستند. وجود براکت‌ها بستر مناسبی برای رشد باکتری‌ها فراهم می‌کند.

مهم‌ترین زمان دریافت فلوراید

دریافت فلوراید برای نوزادان و کودکان 6 ماهه تا 16 ساله بسیار مهم است، چون دندان‌های شیری و دائمی در این بازه زمانی درمی‌آیند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره دندان شیری  را بخوانید.

فلوراید تراپی دندان

البته انجام فلوراید تراپی به بزرگسالان نیز توصیه می‌شود. پژوهش‌های جدید بیانگر این نکته است که فلوراید موضعی جذب شده از خمیر دندان یا دهانشویه فلورایددار و فلورایدتراپی به دلیل محکم‌تر کردن دندان‌های در حال رشد به مقابله با پوسیدگی کمک می‌کند.

فرآیند انجام فلوراید‌ تراپی دندان

  • ابتدا سطح کلیه دندانها با برس مخصوص تمیز می شود ( چیزی شبیه مسواک برقی )
  • سطح تمام دندانها به ژل فلوراید آغشته می شود ( گاهی اوقات یکطرف هر دو فک در یک مرحله و نیم دیگر در مرحله بعد به ژل آغشته می شود)
  • ژل فلوراید تراپی حدود ۴ دقیقه در مجاورت دندان قرار می گیرد.
  • در تمام مراحل پشت کودک حالت عمودی داشته سر کمی به سمت جلو خم می شود و ساکشن ( بزاق کِش ) در دهان کودک قرار میگیرد تا از بلع فلوراید ممانعت به عمل آید .
  • پس از گذشت ۴ دقیقه اضافات ژل با گاز استریل یا پنبه برداشته می شود. در این مرحله کودک آب دهان خود را بطور کامل خارج می کند.
  • کودک نباید بعد از فلوراید تراپی دهانش را بشوید و تا نیم ساعت باید از خوردن و آشامیدن اجتناب کند. و طی این مدت در صورت جمع شدن بزاق در دهان ، آنرا خارج کند.

عوارض فلوراید تراپی چیست؟

فلوراید تراپی نیز مانند بسیاری از روش‌های درمانی دیگر دارای عوارض احتمالی است که باید از آنها آگاهی داشته باشید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فضا نگهدارنده دندان کودکان را بخوانید.فلوراید تراپی باید تحت نظر پزشک و به میزان کافی انجام شود زیرا استفاده بیش از حد از فلوراید می‌تواند به مینای دندان و رشد استخوان دندان‌ها آسیب وارد کند. برخی از عوارض فلورایدتراپی شامل موارد زیر است:

  • ایجاد لکه‌های سفید بر روی دندان‌ها
  • تغییر رنگ دندان‌ها
فلوراید تراپی دندان
  • اسهال و استفراغ (در موارد نادر)

رعایت حد اعتدال در انجام فلوراید تراپی بسیار مهم است و مصرف مقادیر مناسب فلوراید هیچ‌گونه عوارض جانبی را به دنبال نخواهد داشت.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فلوراید تراپی دندان کودکان را بخوانید.

مراقبت های بعد از فلوراید تراپی

  1. مدت زمان فلوراید تراپی حدود ۴ دقیقه است. پس از اتمام آن کودک باید آب دهان خود را به طور کامل خالی کند.
  2. برای اینکه مدت زمان اثر بخشی فلوراید ، بیشتر شود تا فردای آن روز کودک از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خودداری کند و بعد از آن مدت ، به طور مرتب بهداشتن دهان و دندان خود را رعایت کند.
  3. والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که کودک ، حدود نيم ساعت پس از فلورایدتراپی ، نباید آب يا هر نوع خوراكى مصرف كند ؛ چرا که ماده فلوراید موجود بر روی مینای دندان های وی هنوز سفت نشده و امکان جدا شدن آن به محض خوردن و جویدن مواد غذایی وجود دارد ؛ از این رو بهتر است کودک پیش از انجام فلوراید تراپی ، تغذیه مناسبی داشته باشد.
  4. والدین باید برای اولین وعده غذایی بعد از فلورایدتراپی ، برای کودک خود غذاهای نرم و خنك تهیه کنند ؛ این کار موجب افزایش مقاومت و دوام فلوراید بر روی دندان های کودکان می گردد. توصيه مى شود مسواك زدن كودك ٢٤ ساعت بعد از فلورايدتراپى انجام گيرد.
  5. فلوراید تراپی باید هر ٣ تا ٦ ماه یکبار انجام گیرد ، به والدین توصیه می شود سر وقت جهت تکرار فلوراید تراپی به متخصص دندانپزشک اطفال ، مراجعه نمایند.

سخن پایانی

در این محتوا درباره فلوراید تراپی دندان خواندیم. قابل ذکر است که فلوراید در مواد غذایی و آب آشامیدنی وجود دارد. همچنین می‌توان با مصرف دهانشویه و خمیر دندان فلورایددار آن را به طور مستقیم به دندان رساند. دهانشویه‌های با مقدار فلوراید کمتر را می‌توانید بدون نسخه از داروخانه خریداری کنید، اما برای تهیه دهانشویه‌های قوی‌تر به نسخه پزشک نیاز دارید. امید است این مطلب برایتامن مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا