اخبار دندانپزشکی

آیا کاشت دندان با ایمپلنت دندان تفاوت دارد؟ + بررسی تفاوت و شباهت ایمپلنت با دندان طبیعی

شاید شما نیز به دلایل مختلفی یک دندان و یا تعدادی از دندان های خود را از دست داده باشید و قصد انجام ایمپلنت دندان را داشته باشید. احتمالا شنیده ید که ایمپلنت دندان همانند دندان طبیعی برایتان خواهد بود؟ اما آیا اطلاعات لازم را در این زمینه دارید؟ آیا تفاوت ها و شباهت های ایمپلنت دندان با دندان طبیعی را می شناسید؟ در این مقاله قصد داریم تا ایمپلنت را با دندان طبیعی مقایسه نماییم.


فهرست مطالب


آیا کاشت دندان با ایمپلنت دندان تفاوت دارد؟

در واقع کاشت دندان و ایمپلنت به یک معنی هستند و تفاتی ندارند، پس هردو به منظور از بین بردن جای خالی دندان ها استفاده می شود. قبل از ورود به بحث اصلی باید بگوییم که انسان ها بنا بر دلایل مختلف از قبیل عدم مراقبت صحیح از دندان، کشیدن سیگار و … مجبور به کشیدن دندان های پوسیده و آسیب دیده خود می شوند و از همین رو برای پر کردن جای خالی دندان ها و حفظ زیبایی ظاهر لبخند خود به روش های مختلف کاشت دندان روی می آورند. در حقیقت کاشت دندان یکی از بهترین راهکارهای درمانی و زیبایی ممکن برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته است که می توان به ۳ شیوه ایمپلنت، بریج و یا استفاده از پروتزهای مصنوعی این کار را انجام داد. در ادامه با تفاوت های موجود بین تک تک این شیوه ها آشنا خواهیم شد:

منظور از کاشت ایمپلنت دندان چیست؟

کاشت دندان یکی از بهترین شیوه ها به منظور به حداقل رساندن تحلیل استخوان فک در ناحیه دندان یا دندان های کشیده شده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تفاوت دندانپزشکی و دندانسازی را بخوانید. ایمپلنت در مقایسه با دیگر شیوه ها طبیعی تر به نظر رسیده و با توجه به نوع جنس آن از ماندگاری و طول عمر بسیار بالایی برخوردار است.

کاشت ایمپلنت دندان

البته در برخی از شرایط که بافت استخوان فک فرد تحلیل رفته باشد برای کاشت ایمپلنت به عمل پیوند استخوان نیاز است. پایه فیکسچر ایمپلنت که از جنس تیتانیوم سازگار با بدن انسان بوده بعد از کاشت به تدریج با استخوان فک جوش خورده و به عنوان ریشه پروتز مصنوعی که بعد از چندین ماه و اطمینان از پیوند ایمپلنت با بافت استخوان روی آن قرار می گیرد؛ شناخته می شود. بدین ترتیب شما با پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته خود می توانید مجددا ظاهری زیبا به لبخند و چهره خود ببخشید.

منظور از بریج دندان چیست؟

بریج دندان یکی دیگر از شیوه های درمانی و زیبایی است که می توان همانند کاشت ایمپلنت از این طریق به درمان عوارض بی دندانی فرد پرداخت. این روش قدیمی بدین صورت است که برای پر کردن فضای خالی دندان کشیده شده به تراشیدن دندان های مجاور نیز نیاز دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علل ایجاد حساسیت های دندان را بخوانید. به همین دلیل استفاده از آن برای تمامی افراد توصیه نمی شود و بهتر است که در صورت پر شدگی دندان های مجاور و نیاز آنها به روکش از این شیوه برای پر کردن فضای خالی دندان از دست رفته استفاده شود.

بریج دندان در مقایسه با کاشت ایمپلنت دندان از هزینه بسیار کمتری برخوردار بوده و از نظر ماندگاری نیز میتوان آن را در مرتبه پایین تری قرار داد.

منظور از پروتز یا دندان مصنوعی چیست؟

یکی دیگر متداول ترین شیوه ها که اغلب افراد جامعه خصوصا افراد با سنین بالا از آن برای پر کردن جای خالی دندان های خود استفاده می کنند؛ استفاده از پروتزهای مصنوعی دندان بوده که بعد از قالب گیری از استخوان فک در لابراتوار دندانپزشکی ساخته شده و به صورت متحرک بر روی دندان قرار می گیرد.

در واقع این شیوه در مقایسه با کاشت ایمپلنت دندان از امتیازات کمتری برخوردار بوده و به دلیل امکان در آوردن دندان ها ممکن است که به افراد حس ناخوشایندی را القا نماید. بنابراین در یک دسته بندی کلی از تفاوت های بین دندان مصنوعی و ایمپلنت میتوان به موارد ذیل اشاره کرد :

  • ثابت و طبیعی بودن ایمپلنت در مقایسه با محدودیت های دندان مصنوعی هنگام غذا خوردن؛ صحبت کردن و خوابیدن
  • هزینه بالاتر هر واحد ایمپلنت در مقایسه با دندان مصنوعی
  • جنس مستحکم تیتانیوم مورد استفاده برای ساخت ایمپلنت در مقایسه با پرسلن پروتز های مصنوعی

شباهت ایمپلنت با دندان طبیعی چیست؟

برای جایگزینی دندان از دست رفته، ایمپلنت دندان بهترین روش درمانی شناخته شده است و دلایل بسیار متعددی برای این نظریه وجود دارد. شاید یکی از مهمترین دلایل انتخاب ایمپلنت، شباهت زیاد آن از نظر ظاهری و از نظر عملکرد با دندان طبیعی می باشد. در واقع شباهت ایمپلنت با دندان طبیعی به میزانی زیاد است که شاید دندانپزشک نیز برای تشخیص این دو نسبت به هم نیاز به بررسی عکس های رادیوگرافی داشته باشد. به طور کلی دلایل شباهت ایمپلنت و دندان طبیعی را در زیر بررسی می کنیم:

1- شباهت – تاج دندان طبیعی 

جنس تاج دندانی که روی پایه ایمپلنت دندان قرار داده می شود، سرامیک است که متناسب با شرایط هر بیمار از نظر صافی و یا رنگ مینای دندان به صورت خاص برای بیمار ساخته می شود. سرامیک دارای شفافیتی بسیار مشابه با دندان طبیعی است و به همین دلیل است که تاج ایمپلنت دندان ظاهری بسیار جذاب و طبیعی دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سینوس لیفت چیست را بخوانید.

2- شباهت – ثبات ایمپلنت دندان 

یکی دیگر از مزایای ایمپلنت دندان این است که در استخوان فک قرار داده می شود، به همین دلیل همواره در جای خود ثابت باقی می مانند. بر خلاف دندان مصنوعی که جایگاه ثابتی نداشته و احتمال خارج شدن آن از دهان در زمان غذا خوردن و یا صحبت کردن وجود دارد.

شباهت - ثبات ایمپلنت دندان 

این احتمال وجود دارد که در زمان لبخند زدن، دندان مصنوعی در جایگاه درست و منظم خود قرار نداشته باشد و به همین جهت وجود دندان مصنوعی در ظاهر مشخص است. اما ایمپلنت دندان اینگونه نیست و به دلیل اینکه درون استخوان فک کاشته می شود، پایه ایمپلنت همانند ریشه دندان بوده و تاج دندان به خوبی حمایت می شود.

3- شباهت – عملکرد مشابه ایمپلنت و دندان طبیعی 

در واقع روش های متنوعی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته وجود دارد، اما از بین تمامی روش ها ایمپلنت دندان تنها درمانی است که پایه آن درون استخوان فک کاشته می شود و بافت لثه دور آن رشد می کند.

شباهت -  عملکرد مشابه ایمپلنت و دندان طبیعی 

بنابراین ایمپلنت دندان با استحکام و ثبات بالا، عملکردی مشابه با دندان طبیعی را برای فرد ایجاد می کند.

تفاوت های ایمپلنت دندان با دندان طبیعی چیست؟

با وجود شباهت های ایمپلنت با دندان طبیعی، اما تفاوت هایی بین این دو وجود دارد که البته می توان گفت ایمپلنت دندان دارای برتری هایی نسبت به دندان طبیعی می باشد که در زیر به شرح این موضوع می پردازیم:

1- ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم می باشد که سخت ترین عنصر روی کره زمین است. به همین دلیل می توان گفت که استحکام ایمپلنت از دندان طبیعی بیشتر می باشد. علاوه بر این، پایه تیتانیومی ایمپلنت توانایی جوش خوردن با استخوان فک را داشته و به خوبی با بدن انسان سازگار می باشد.

2- به دلایل متعددی مانند مصرف بیش از اندازه شیرینی و مواد قندی، باکتری های موجود در دهان به تولید اسید در دهان پرداخته و دندان ها را در معرض خطر پوسیدگی قرار می دهند. اما تیتانیوم در برابر اسید کاملا مقاوم و نفوذ ناپذیر بوده و به همین جهت پوسیده نخواهد شد. البته این نکته را در نظر بگیرید که عدم پوسیدگی تنها مربوط به پایه ایمپلنت دندان بوده و بقیه قسمت ها مانند تاج ایمپلنت، قابلیت پوسیدگی و آسیب را دارند که در نهایت می توانند عفونت اطراف ایمپلنت دندان را ایجاد نمایند. بنابراین دستورالعمل های دندانپزشک و همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان باید به درستی انجام گیرد.

3- اباتمنت و پست های ایمپلنت دندان مقاومت و استحکام بسیار بالاتری نسبت به دندان طبیعی دارند. در واقع می توان گفت اگر آسیب و ضربه ای به ایمپلنت دندان وارد شود، تاج دندان آسیب پذیر است، اما پایه ایمپلنت در برابر ضربه مقاومت بالایی داشته که نمی شکند.

4- دندان طبیعی دارای عروق و اعصاب بوده، در حالی که ایمپلنت عصب و عروقی ندارد.

5- بعد از کاشت ایمپلنت دندان، پایه ایمپلنت با استخوان فک حوش خورده و در واقع بخشی از آن می شود که این سازگاری بی نظیر به دلیل جنس تیتانیومی پایه ایمپلنت دندان می باشد. اما دندان طبیعی به وسیله لیگامان پریودنتال متصل به استخوان آلوئول می گردد که از یک طرف به دندان و از طرف دیگر به استخوان متصل شده است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با کاشت دندان و ایمپلنت دندان آشنا شدید. همچنین از تفاوت و شباهت های ایمپلنت با دندان طبیعی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا دوام ایمپلنت دندان نیز مشابه با دندان طبیعی است؟

با توجه به اینکه عملکرد ایمپلنت همانند دندان طبیعی می باشد، به همین خاطر بعد از کاشت ایمپلنت دندان مانند دندان های طبیعی خود از آن مراقبت کنید. اگر بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت کنید و همچنین به تمام دستورالعمل های دندانپزشک خود توجه نمایید، ایمپلنت دندان می تواند دائمی باشد و تا پایان عمر بدون هیچگونه مشکلی، عملکرد بی نظیر خود را ایفا کند. همچنین تاج دندان ایمپلنت نیز دارای دوامی بین 10 الی 15 سال می باشد که با رعایت بهداشت دهان و دندان طول عمر آن بیشتر نیز خواهد شد.

آیا می توان ایمپلنت را مانند دندان طبیعی مسواک زد؟

بهتر است تا بعد از کاشت ایمپلنت، تا چند روز با احتیاط مسواک بزنید اما این نکته را در نظر بگیرید که در رعایت بعداشت دهان و دندان خود به هیچ عنوان سهل انگاری نکنید. همچنین متخصصان ایمپلنت به کمک پاکسازی ایمپلنت دندان از بافت لثه، می توانند به حفظ بهداشت ایمپلنت کمک کنند. در واقع بعد از کاشت ایمپلنت باید هر چند وقت یک بار به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته باشید تا دندانپزشک متخصص با بررسی های لازم مانع از ایجاد هرگونه عفونت و یا التهابی در مجاور ایمپلنت گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا