دندانپزشکی یکی از رشتههای پزشکی بسیار حساس و البته دارای تجهیزات و ابزار بسیار کاربردی و ظریف است، طراحی و تولید این وسایل طیف گستردهای از مهندسی پزشکی را در برمیگیرد. در این مقاله سعی داریم شما را با انواع تجهیزات دندانپزشکی، ابزار دندانپزشکی، لوازم دندانپزشکی و کاربرد آنها آشنا کنیم. مخاطب این مقاله از یک سو مراجعین به مطب های دندانپزشکی هستند و از سوی دیگر سایر متخصصین و افرادی که تمایل دارند اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند. با توجه به عادتهای بد غذایی امروز و عوامل موثر بر سلامت دندانها، مشکلات دندانی متعددی به وجود آمده است. از پوسیدگیهای جزئی گرفته تا مواردی که نیاز به جراحی دارد. ما در این بخش قصد داریم تا با بررسی عوامل بوجود آورندهی این مشکلات آشنا شویم. همچنین علاوه بر دانستنیهای دندان با راه حلهایی آشنا شویم که بسیار کاربردی هستند.
افزایش طول تاج دندان برای کسانی که مناسب است؟
برای بیمارانی که نسبت به لثه خود ناراضی هستند و به دنبال بهبود لبخند و اعتماد به نفس خود هستند، لیفت لثه میتواند گزینه صحیحی باشد.لیفت لثه یا ژنژیوکتومی، یک روش ساده است که با استفاده از آن میتوان خط لثه را تغییر داد. این روش به منظور کانتورینگ لثه استفاده میشود، بهبارت دیگر، بافت لثه را تغییر میدهد تا لثه ظاهری جذابتری بپذیرد. در برخی موارد، لیفت لثه برای اهداف سلامت دندان نیز استفاده میشود. کانتورینگ لثه با هدفهای مختلفی انجام میشود. به عنوان مثال، این روش درمانی برای افرادی استفاده میشود که پس از رویش دائمی دندانها، لثهها عقب نمیکشند.
بنابراین، با استفاده از لیفت لثه،اهر بهتری برای دندانها ایجاد میشود. افرادی که به بیماری پریودنتال مبتلا هستند، ممکن است نیاز به تغییر شکل دادن لثهها داشته باشند. این روشها برای برداشتن بافتهای آسیب دیده استفاده میشوند. در مجله سلامت دندان با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- لیفت لثه یا بالا کشیدن لثه چیست؟
- خلاصهای از چگونگی انجام پروسه بالا کشیدن لثه
- چه کسی متقاضی خوبی برای این درمان است؟
- عمل کانتورینگ لثه چه عوارض و معایبی دارد؟
- عمل لیفت دندان و لثه برای چه کسی مناسب نیست؟
- چرا بالا کشیدن لثه برای یک لبخند لثهای از بوتاکس بهتر است؟
- معرفی روشهای دیگر دندانپزشکی
- بررسی مراقبت های لازم بعد از عمل بالا کشیدن لثه (کانتورینگ لثه)
- سخن پایانی و سوالات متداول
لیفت لثه یا بالا کشیدن لثه چیست؟
لیفت لثه یا جنجیوپلاستی (gingivoplasty) یک عمل جراحی زیبایی برای تصحیح خط لثه (gum line) است. در این روش، بخش بافت نرم لثه برداشته میشود تا خط لثه شکل زیباتری داشته باشد و یا هنگام لبخند زدن بخش زیادی از لثه ها دیده نشده و میزان دیده شده لثه و دندان ها تناسب داشته باشد.
گاهی اوقات برداشتن و یا تغییر موقعیت لثه ها صرفاً به دلیل رسیدن به لبخند زیباتر نیست و برای جلوگیری از عفونت لثه، جمع شدن پلاک زیر لثه و در نتیجه جلوگیری از آسیب به دندان ها لازمست تا خط لثه ها تصحیح شود. در این شرایط به جراحی لیفت لثه، جنجیوکتومی (gingivectomy) گفته میشود.
تفاوت جنجیوپلاستی و جنجیوکتومی:
جنجیوپلاستی یک عمل زیبایی است که طی آن فرم غیرنرمال و یا موقعیت بد لثه ها اصلاح میشود و هدف اصلی آن داشتن طرح لبخند زیباتر است. در حالیکه، جنجیوکتومی به جراحی لثه گفته میشود در شرایطی که بافت لثه دچار مشکل شده است و برای جلوگیری از آسیب به استخوان لازم است بافت لثه برداشته شود. در برخی شرایط، انجام همزمان هر دو عمل جنجیوپلاستی و جنجیوکتومی لازم است. برای ادامه مطالب به مقاله بالا کشیدن یا لیفت لثه چیست؟ مراجعه کنید.
آمالگام دندانی چیست؟
در مواقعی ممکن است به دلیل پوسیدگی و یا شکستگی، حفره در دندان ایجاد شود. این حفره ها توسط مادهای به نام آمالگام بازسازی و ترمیم می شود. یکی از سخت ترین قسمت های بدن مینای دندان می باشد. با رعایت نکردن تغذیه مناسب فرصت خوبی برای باکتری ها ایجاد می شود که دندان ها را پوسیده کنند. این باکتری ها مواد غذایی مناسب را تخمیر می کنند و یک نوع اسید تولید می کنند که این اسید تمام مینای دندان را حل کرده و دچار پوسیدگی می کند و به راحتی از بین می برد. پوسیدگی های دندان در ابتدا بسیار کوچک هستند. گاهی اوقات به صورت لکه های سفید رنگ بر روی دندان ها شروع می شود که در این مرحله اگر ما به خوبی دندان های خود را مسواک نزنیم و از فلوراید، دهانشویه و یا خمیر دندان استفاده نکنیم، این پوسیدگی ادامه دار خواهد شد و ممکن است باعث پوسیدگی های شدیدی شود.
با وسیع تر شدن پوسیدگی دندان، بافت سخت مینا و عاج دندان به وسیله این اسیدها حل شده و یک ماده نرم پنیری به جای دندان برای انسان به جا می ماند که این دندان دیگر قادر به تحمل فشارهای جویدن نخواهد بود و در نتیجه حفره های بسیار بزرگ پوسیده شده در دندان ایجاد می شود. وقتی دندان به این مرحله از پوسیدگی برسد، باید حتماً به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرد و اقدام به ترمیم پوسیدگی دندان نمود. اگر این پوسیدگی ها فقط در قسمت مینای دندان باشد و به ناحیه داخلی دندان یعنی مرکز دندان یا عصب دندان نرسیده باشد، حفره های که ایجاد شده توسط مواد ترمیم می شود که در اصطلاح به آن پرکردن دندان می گویند.
آیا آمالگام برای دندان ایمن است؟
پرکردگیهای آمالگامهای دندانی بسته به تعداد و سن پرکردگیهای موجود و با توجه به اقداماتی مانند ساییدن دندان و جویدن آدامس، ممکن است مقدار کمی جیوه را به صورت بخار (گاز) آزاد کنند. هنگامی که یک پرکردگی آمالگام جدید قرار داده میشود یا یک پرکردگی قدیمی برداشته میشود، بیماران و دندانپزشکان ممکن است موقتاً در معرض افزایش بخار جیوه قرار بگیرند. در حالی که خوردن (بلعیدن) ذرات کوچک آنها برای سلامتی خطرناک نیست، استنشاق (تنفس) بخارهای جیوه ممکن است برای بیماران خاصی مضر باشد.
به طور کلی، ممکن است افرادی که دارای چند پرکردگی آمالگامهای دندانی هستند، سطح جیوه در خون یا ادرار آنها کمی بالاتر باشد، با این حال، آنها معمولاً در سطحی ایمن حفظ میشوند. مطالعات بر روی افرادی که آمالگامهای دندانی دریافت کردهاند شواهد قطعی را ارائه نمیدهد مبنی بر اینکه این نوع پرکردگی اثرات مضری بر سلامتی در جمعیت عمومی میگذارد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله کاربرد مواد آمالگام دندانی در دندانپزشکی چیست را بخوانید.
- منبع: مجله آموزشی سلامت دندان